Kamışlı'daki kontrol noktasında dün ne yaşandı?

Türkiye'nin İdlib'e odaklandığı bir dönemde, Suriye sınırının diğer ucundaki Kamışlı'da dün sabah ABD, Suriye askerleri ve yerel halk arasında tehlikeli bir gerilim yaşandı. Bölgede devriye gezen Amerikan askerlerinin kendilerini protesto edenlere ateş açması sonucu bir kişi öldü; askerler üslerine ancak Rusya'nın yardımıyla dönebildi. Peki Kamışlı'da dün tam olarak ne yaşandı, tarafların iddiaları ne?

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Suriye'de gözlerin İdlib'deki Ankara-Şam-Moskova gerilimine çevrildiği bir dönemde, Türkiye sınırının diğer ucundaki Haseke vilayeti dün ABD askerleriyle Suriye ordusu arasında tehlikeli bir gelişmeye sahne oldu. Türkiye'nin Ekim 2019'daki harekâtının ardından dengelerin değiştiği, Rus, Amerikan, Suriye ve Türk askerlerinin farklı noktalarda devriyeler yaptığı bölgede, bir Amerikan askeri konvoyunun durdurulması sonrası yaşanan olaylarda en az bir kişi öldü. ABD'nin, Suriye ordusuna ait iki noktaya da hava saldırısı düzenlediği iddia edildi.

Kamışlı'da yaşanan olayın ardından, tarafların yaptıkları açıklamalardaysa farklı 'anlatım'lar dikkat çekiyor. Anadolu Ajansı 'sivil kılığındaki Şebbihaların havaya ateş açtığını', bir 'milisin' öldüğünü iddia etti. Rusya ve Suriye ise yerel halkın ABD'yi engellemek istediğini, Amerikan askerlerinin 14 yaşındaki bir çocuğu öldürdüğünü açıkladı. Amerikan tarafından yapılan açıklamadaysa askerlerin kendilerini savunmak için ateş açtığı ileri sürüldü.

Peki dün Kamışlı'da ne yaşandı, tarafların iddiaları ne?

RUSYA: AMERİKAN KONVOYU ROTA DEĞİŞTİRDİ

Olay Türkiye sınırındaki Kamışlı kentinin yakınlarında, Suriye ordusuna ait bir kontrol noktasında meydana geldi. Bölgede devriyeye çıkan bir Amerikan askeri konvoyu, Suriye ordusu tarafından kontrol noktasında durduruldu.

Rusya'dan yapılan açıklamaya göre, Amerikan konvoyu yerel saatle 10.30'da, her zamanki devriye rotasından saparak Harbat Hamo köyünün dışındaki kontrol noktasından geçmek istemişti. Amerikan tarafının açıklamasında, 'rotadan sapma' konusunda bir ayrıntı yer almadı.

Bu noktada Suriye askerleri konvoyun geçmesine izin vermezken, yerel halk da bölgede toplanmaya başladı. Anadolu Ajansı'nın haberine ve Amerikan açıklamalarına göre, toplananlar arasında silahlı milisler de vardı.

'100 ANLAŞMA DA OLSA GEÇEMEZSİNİZ!'

Sosyal medyada paylaşılan görüntülerdeyse, sivil giyimli kişilerin Amerikan askerlerini protesto ettiği görülüyor. Bir kişi "100 anlaşma da olsa buradan geçemezsiniz" derken, elinde zırhlı araçtan sökülmüş Amerikan bayrağı olan bir diğeri "Ülkemizden ne istiyorsunuz? Burada ne işiniz var?" diye soruyor. Bir Amerikan askeri bu protestocuya, İngilizce olarak "Çekil!" derken görülüyor. Bir başka görüntüde, sivil giyimli kişiler Amerikan konvoyuna taş atıyor. Amerikan zırhlı araçlarından birinin lastiğinin patladığı, bir diğerinin de çamura saplandığı görülüyor.

RUS ASKERLERİ ARABULUCULUK YAPTI

Bu protestonun ardından kısa süre içinde gerilim yükseldi ve Amerikan askerlerinin ateşi sonucunda en az bir kişi öldü. Gerilimin bir noktasında, yakındaki bir Rus askeri konvoyu bölgeye gelerek, taraflar arasında arabuluculuk yaptı.

Rusya'nın Suriye'deki Tarafları Uzlaştırma Komitesi'nin Başkanı Yuri Borenkov'un açıklamasında, "Rus askerleri, Amerikan güçlerinin üslerine doğru çıkışına yardım etti" denildi.

ABD NE AÇIKLAMA YAPTI?

Pentagon sözcüsü Albay Myles Caggins, olay sırasında Kamışlı yakınlarında devriye yapan Amerikan askerlerinin hükümet yanlısı güçlerin kurduğu bir kontrol noktasıyla 'karşılaştığını' söyledi. Sözcü, "Koalisyon askerlerinin uyarılarının ve durumu yatıştırma girişimlerinin ardından, devriye gücüne bilinmeyen kişilerce hafif silahlarla ateş açıldı. Koalisyon askerleri kendilerini savunmak için ateşe karşılık verdi" dedi; olayla ilgili soruşturma başladığını duyurdu.

RUSYA 'YEREL HALKLA ABD ARASINDA GERİLİM' DEDİ

Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, 'Amerikan askerleriyle yerel halk arasında gerilim yaşandığı', bir kişinin öldüğü bir kişinin yaralandığı belirtildi. Açıklamada, "Rus askerlerinin bölgeye gelmesi sorunun daha da tırmanmasını engelledi" ifadeleri dikkat çekti.

SANA: ABD GERÇEK MERMİYLE SİVİLLERE SALDIRDI

Suriye devlet ajansı SANA'nın haberindeyse, Kamışlı'nın doğusunda Suriye ordusuna ait bir kontrol noktasında, ordunun 'Amerikan işgalci güçlerinin geçişini engellemeye çalıştığı sırada yerel halka ateş açıldığı' belirtildi. Haberde, Amerikan askerlerinin sivillere gerçek mermi ve biber gazıyla saldırdığı, bir sivilin öldüğünü ve bir sivilin yaralandığı bilgisi verildi.

HAVA SALDIRISI DÜZENLENDİ Mİ?

SANA, Amerikan askerlerinin protestoculara ateş açmasından sonra Kamışlı yakınlarında Suriye ordusuna ait bir hedefe hava saldırısı düzenlendiğini de duyurdu. Anadolu Ajansı hava saldırısı sayısını iki olarak verirken, Amerikan açıklamasında böyle bir bilgi yer almadı.

BRETT MCGURK'TEN TRUMP'A ELEŞTİRİ

Türkiye'nin Ekim 2019'daki Barış Pınarı Harekâtı'ndan sonra Suriyeli Kürtlerin güneye çekilmesi sonucu ABD, Rus ve Suriye askerlerinin çok yakın mesafede devriye gezdiği bölgedeki bu gerilim, ABD'nin eski Suriye özel temsilcisi Brett McGurk'ün de dikkatinden kaçmadı. ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriye'den çekilmeye karşı çıktığı için görevden aldığı, Türkiye'nin ise 'Kürtlere çok yakın' bulduğu McGurk Twitter hesabından, Rusya, Suriye ve Amerikan bayraklarının aynı karede görüldüğü bir fotoğrafla birlikte şu mesajı paylaştı:

"Suriye'de kötü tanımlanmış bir görevle ('petrolü korumak')  bulunan Amerikan askerleri, bir zamanlar istikrarlı olan bölgelerinin dörtte üçünden Trump'ın emriyle çekildikten sonra, şimdi Rus ve Suriye rejiminin kontrolü altındaki yollardan geçmek zorunda. Cesur savaşçılarımızdan bunu istemek çok fazla." (DIŞ HABERLER)