Putin'den Ruslara 'çok çocuk' çağrısı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "Ülkemizdeki doğum oranından memnun olmak mümkün değil" dedi. Putin, çok çocuklu ailelerin ekonomik zorluk yaşadığını ve doğum oranlarının bu nedenle düştüğünü söyleyerek, ailelere devlet yardımlarının artırılması çağrısı yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "Ülkemizdeki doğum oranından memnun olmak mümkün değil. Rusya'nın kaderi ve gelecekte tarihin neresinde olacağı, demografiye bağlı" dedi. Federal Meclis'teki yıllık konuşmasını yapan Putin, "Ailelerde 90'lı yıllara kıyasla daha az çocuk dünyaya geliyor. Doğum oranı yeniden düşmekte. Bu nedenle çok çocuklu ailelerin ne gibi güçlüklerle karşılaştığını iyi anlamalı, bunlara çözüm üretmeliyiz" ifadelerini kullandı.

Putin, milletvekillerine hitaben yaptığı konuşmada, Rus devletinin çok çocuklu ailelere yaptığı yardımları yeterli bulmadığını belirterek, "Yardımlar çocuk üç yaşına geldiğinde kesiliyor. Aile de kendisini yeniden güç bir ekonomik durumda buluyor. Bu nedenle düşük gelirli ailelere üç ila yedi yaş arasındaki çocuklar için aylık yardımlar yapılmalı" dedi.

'ÇOCUKLARA ÜCRETSİZ SICAK YEMEK VERİLMELİ'

Rus lider, "Okullarda çocuklara ücretsiz olarak sıcak yemek verilmeli. Zira çocuklar okula başladıklarında, eğitim için gerekenleri sağlamaya çalışırken ailelerin masrafları artıyor. Herkes kendisinin diğerleriyle eşit olduğunu hissetmeli. Toplulumumuz için bu son derece önemli. Bu tedbir konusunda haklı olduğumu göreceksiniz" diye konuştu.

BAŞBAKAN'I PARLAMENTONUN SEÇMESİNİ ÖNERDİ

Rusya liderinin bu seneki Federal Meclis konuşmasında merak edilenlerden konulardan biri, 2024'ten sonraki dönemde devlet başkanlığı hakkında bir ipucu verip vermeyeceği. Zira 2024'te Putin'in devlet başkanlığı süresi dolacak ve mevcut anayasanın değiştirilmemesi halinde o sene düzenlenecek seçimlerde yeniden aday olamayacak. Son haftalarda Rusya'da, devlet başkanının görev süresini iki dönemle sınırlayan maddenin anayasadan kaldırılacağı iddia edilmişti.

Rusya liderinin Kremlin yakınlarındaki Manej sergi salonunda gerçekleştirdiği konuşmasını, devletin yasama, yürütme ve yargı organlarının temsilcileri dinliyor. 1.300 davetlinin katıldığı konuşma televizyonlardan da canlı yayınlanıyor. (Fotoğraf: Reuters)

Putin ise konuşmasında, başkanlık görevinin iki dönemle sınırlandırılması kuralına katıldığını söyledi. Rus lider, devlet başkanının hükümet üyelerini atama yetkisinin kısıtlanması, parlamentoya bu konuda daha fazla yetki tanınması, başbakan seçme yetkisinin de parlamentoya verilmesi çağrısı yaptı. Putin bununla birlikte, 'Rusya'nın güçlü başkanlık sisteminin korunması gerektiği' görüşünü paylaştı.

Putin'in Federal Meclis'te geleneksel hale gelen konuşmasında, devlet temsilcilerinin önüne ileriye dönük bazı hedefler koyması ve yeni planlar açıklaması bekleniyor. (DIŞ HABERLER, Sputnik)