İddia: İran, Ukrayna uçağını yanlışlıkla düşürdü

ABD'li istihbarat yetkilileri, Ukrayna uçağının İran tarafından yanlışlıkla düşürüldüğünü öne sürdü. İran yönetimi ise Batı basınından ve Batılı liderlerden peşpeşe gelen suçlamaları yalanladı. İngiltere Başbakanı Johnson ise "Elimizde Ukrayna uçağının İran tarafından düşürüldüğüne dair bilgi var" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Amerikan istihbaratı, İran'ın Kasım Süleymani suikastına misilleme olarak Irak'taki Amerikan askerlerini balistik füzelerle hedef almasından kısa süre Tahran'da düşen Ukrayna Havayolları uçağı konusunda gerilimi yeniden yükseltecek bir iddia ortaya attı.

Amerikan basınına isim vermeden konuşan yetkililer, uçağın 'muhtemelen İran'ın attığı bir füzeyle yanlışlıkla düşürüldüğünü' öne sürdü. Tahran bu suçlamayı kesin bir dille reddetti.

JOHNSON: UÇAĞIN İRAN TARAFINDAN DÜŞÜRÜLDÜĞÜNE DAİR ELİMİZDE BİLGİ VAR

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, yaptığı yazılı açıklamasında, "trajedi" olarak nitelediği olayda 4 İngiliz'in hayatını kaybettiğini belirtti.

Ellerinde uçağın İran tarafından ateşlenen karadan havaya füzeyle vurulduğuna dair bilgi olduğunu belirten Johnson, "Bu kasıtlı olmayabilir. Kanada ve uluslararası ortaklarımızla yakın bir şekilde çalışıyoruz. Şimdi tam ve şeffaf bir soruşturmaya ihtiyaç var" ifadesini kullandı.

Hayatlarını kaybedenlerin cesetlerinin derhal ülkelerine gönderilmesinin önemine dikkati çeken Johnson, ayrıca bölgede gerginliğin azaltılması için tüm taraflara çağrıda bulundu.

NYT: UÇAĞIN FÜZEYLE VURULDUĞU YERİ DOĞRULADIK

New York Times gazetesi, 'uçağın vurulma anında çekildiği' iddia edilen bir görüntü yayınladı. Gazete, görüntülerin Tahran'dan, uçağın rotasına yakın bir noktada çekildiğini doğruladığını öne sürdü.

'UYDU KIZILÖTESİ SİNYAL ALDI'

Amerikan haber kanalı CBS News'a konuşan Amerikalı yetkililer, Boeing 737-800 tipi uçağın bir füzeyle düşürüldüğüne inandıklarını söyledi. Kanala konuşan Amerikan istihbarat yetkilileri, bir uydunun uçağın düşmesinden önce iki füzenin fırlatıldığına dair kızılötesi sinyal aldığını, kısa süre sonra da bir patlama sinyali geldiğini öne sürdü.

'RUS FÜZESİ' İDDİASI

Newsweek dergisine konuşan bir Pentagon yetkilisi ile istihbarat yetkilileriyse uçağın Rus yapımı bir Tor füzesiyle vurulduğuna inandıklarını söyledi. Newsweek'in haberinde, Iraklı bir istihbarat yetkilisinin de aynı kanaati paylaştığı ileri sürüldü.

KANADA: UÇAK DÜŞÜRÜLMÜŞ OLABİLİR 

Düşen uçakta 63 vatandaşı bulunan Kanada'dan benzer bir açıklama geldi.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, "Ukrayna jetini İran'ın düşürdüğüne dair farklı kaynaklardan istihbarat aldık" dedi. "Uçak kasıtsız olarak düşürülmüş olabilir" diyen Trudeau, kazaya ilişkin tam kapsamlı soruşturma çağrısını yineledi.

Trudeau ayrıca, Türkiye üzerinden İran’a gitmek üzere bazı Kanadalı diplomatların yola çıktığını ve bu kişilere İran'ın vize konusunda kolaylık sağlayacağını sözlerine ekledi.

İRAN: MANTIKSIZ SÖYLENTİLER

İran Sivil Havacılık Kurumu'ysa iddiayı reddetti. ISNA ajansı üzerinden yapılan açıklamada, suçlamalar 'mantıksız söylentiler' olarak nitelenirken, "Bilimsel olarak, bir füzenin Ukrayna uçağını vurmuş olması imkânsız" denildi.

Ukrayna'dan bugün yapılan açıklamada, 176 kişinin ölümüne sebep olan uçak kazasında Rus füzesi ve terör ihtimallerinin de araştırılacağı belirtilmişti. İran yönetimiyse uçağın teknik sebeplerden ötürü düştüğünü açıklamıştı.

ZELENSKİY: POMPEO İLE GÖRÜŞECEĞİZ

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy yaptığı açıklamada, 'Ukrayna uçağının İran tarafından düşürüldüğü ihtmalinin göz önünde bulundurulduğunu, ancak henüz doğrulanmadığını' söyledi. Zelenski, soruşturmayı ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile ifade etti.

HÜKÜMET TEMSİLCİLERİ İRAN'A GİDİYOR

İran resmi haber ajansı IRNA, ABD, Kanada ve Fransa hükümet temsilcilerinin uçak kazası soruşturması kapsamında Tahran'a gideceklerini açıkladı. IRNA, "Gelir gelmez kazanın nedenlerini araştırmak için toplantılara katılacaklar" diyerek aktardı. (DIŞ HABERLER)