İşkenceci Mario Sandoval, Arjantin'e iade edildi

Arjantin'de 1983 yılında sonra eren askeri diktatörlük rejiminde yüzlerce insanın ölümünden sorumlu olan Mario Sandoval, Arjantin'e iade edildi. Sandoval, 2008 yılında diktatörlükteki rolü hakkında iddialar yayınladıktan sonra bazı Fransız medya kuruluşlarına hakaret davası açmıştı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fransa insan hakkı ihlalleri ile suçlanan Arjantinli eski polis memuru Mario Sandoval'ı ülkesine iade edildi. Fransa'dan sınırdışı edilen Sandoval, Arjantin'nin Buenos Aires şehrinde tutuklandı.

66 yaşındaki Mario Sandoval, Arjantin'deki askeri diktatörlük rejiminin en çok bilinen işkencecilerinden. İnsanlara elektrikle işkence yapması ile bilinen Sandoval, Churrasco (Barbekü) lakabına. Yüzlerce insanın öldürülmesiyle bağlantılı olduğundan şüphelenilse de, 1976 Ekim'inde, bedeni hiç bulunamayan bir mimarlık öğrencisi olan Hernán Abriata'nın kaçırıldığı iddiası üzerine iade edildi.

Arjantin'deki askeri diktatörlük rejiminin 1983 yılında sona ermesinin ardından Fransa'ya kaçan Sandoval, bu ülkede vatandaşlık aldı. Daha sonra Sorbonne Üniversitesi ve Marne-la-Vallée Üniversitesi'nde profesör olarak çalıştı. Fransız vatandaşı olmasına rağmen, söz konusu suçları vatandaşlıktan önce işlediği için Arjantin'e iade edildi.

1976-83 askeri diktatörlüğü sırasında yaklaşık 30 bin kişi 'ortadan kayboldu'. Bedeni bulunamayan Hernán Abriata ise rejim tarafından 'gözaltı merkezi' olarak kullanılan ESMA (Askeri Havacılık Okulu) kampında, yaklaşık 5 bin kişi ile birlikte işkence gören kişilerdendi. (DIŞ HABERLER)