Yeni Zelanda'da volkanik patlama: 5 ölü, en az 27 kayıp

Yeni Zelanda'nın Kuzey Adası'nın doğu kıyısına 48 km mesafedeki Beyaz Ada'da yer alan Whakaari yanardağı patladı. Beş kişi hayatını kaybetti, en az 27 kişiden haber alınamıyor. Polis, adada 'hiçbir noktada yaşam belirtisi görülmediğini' söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yeni Zelanda'nın en aktif yanardağlarından, Beyaz Ada'da yer alan Whakaari yanardağı lav püskürtmeye başladı. Volkanın patlaması sonucu beş kişi hayatını kaybetti, 20'ye yakın kişi yaralandı, 27 kişiden haber alınamıyor.

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern'in Whakatane'ye ulaştığı açıklandı. Polis açıklamasında beş kişinin hayatını kaybettiği bilgisi yer aldı. Resmi açıklamada "Adada kalanlar da dahil olmak üzere, sayıları doğrulamak için elimizden geldiğince hızlı çalışıyoruz" ifadeleri yer aldı. Daha önce yapılan açıklamada ise 27 kişiden haber alınamadığı bilgisi paylaşılmıştı.

Yeni Zelanda polisi, adada hayatta kalan kimsenin olmadığını düşündüklerini açıkladı. Gece yarısından hemen sonra, yetkililer, adaya yapılan keşif uçuşlarından sonra 'hiçbir noktada yaşam belirtisi görülmediğini' belirtti. Beyaz Ada'dan sağ kurtulma ihtimali olan kişilerin, tahliye sırasında kurtarıldığı ifade edildi.

Daha önce yapılan açıklamada patlama esnasında adada 100'e yakın kişinin bulunduğu ifade edildi, ancak Guardian'da yer alan habere göre polis yetkilileri bu sayısının 50'den az olduğunu söylüyor.

Beyaz Ada'da bulunan Whakaari yanardağı

Yeni Zelanda polisi, yanardağ çevresindeki 23 kişinin kurtarıldığını duyurdu. Bu kişilerden bazılarının vücutlarında ciddi yanıklar olduğu belirtildi. Polis, ölü sayısının artmasından endişe ediyor. En az 27 kişiden haber alınamıyor. Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, patlama esnasında adada turistlerin de bulunduğunu söyledi.

Tur rehberleri, patlamadan kısa bir süre sonra turistleri bir tekne ile tahliye ediyor.

Yeni Zelanda, iki büyük ada (Kuzey Adası ve Güney Adası) ile birçok küçük adadan oluşuyor. Patlayan yanardağ Whakaari ise Kuzey Adası'nın doğu kıyısına 48 km mesafede. Arama kurtarma ekipleri çalışmalarını sürdürürken, bölge halkından yanardağ çevresinden uzak olmaları istendi. Beyaz Ada ve çevresi ise uçuşa yasak bölge ilan edildi. (DIŞ HABERLER/BBC Türkçe)