Kolombiya'da sağcı hükümete isyan dinmiyor

Kolombiya'da sağcı Ivan Duque hükümetine karşı protestolar sokağa çıkma yasağına rağmen sürüyor. Hükümet, göstericileri dağıtmak için sokağa askerin de çıkacağını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Latin Amerika ülkesi Kolombiya'da sağcı Ivan Duque hükümetine karşı protestolar hız kesmeden devam ediyor. Polisin gözyaşartıcı gaz kullanmasına ve gece sokağa çıkma yasağı ilan edilmesine rağmen, binlerce kişi ekonomi ve insan hakları politikasına karşı sokakta.

Kolombiya'daki eylemler geçtiğimiz perşembe günü, 250 bin kişinin yürüdüğü genel grevin ardından patlak verdi. Eylemciler hükümeti asgari ücreti ve emekli maaşlarını düşürmeyi, vergileri artırmayı ve devlet şirketlerini özelleştirmeyi planlamakla suçluyor. Hükümet geniş çaplı yolsuzluklarla itham edilirken, FARC'la 52 yıllık iç savaşı bitiren barış anlaşmasını uygulamamak ve eski gerillalar ile insan hakları savunucularının öldürüldüğü cinayetleri önlememekle de suçlanıyor.

On binlerce Kolombiyalı, ellerinde tencere tavalarla hükümeti protesto ediyor.

Başkent Bogota'dan Reuters ajansına konuşan 55 yaşındaki bir eylemci, neden sokakta olduğunu şu sözlerle anlattı: "Hükümetin baskısına, suistimaline ve kötü muamelesine karşıyım. Her şeyden de fazla, istedikleri iş, emeklilik ve sağlık reformlarına karşıyım."

Barış anlaşmasına karşı bir kampanyayla 15 ay önce iktidara gelen Ivan Duque hükümetiyse, ekonomik politikaları hakkındaki eleştirileri reddetti. Hükümet, protestoları bastırmak için sokağa askeri çıkaracağını da açıkladı. Polisle ordunun ortak devriye yapacağı belirtildi.

Ülkede perşembeden bu yana devam eden eylemlerde en az üç kişi öldü, bir gösterici ağır yaralandı. (DIŞ HABERLER)