Fransa, 27 Ezidi kadını kabul etti

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un '100 Ezidi ailenin ülkeye kabul edileceğine' dair verdiği taahhüt kapsamında, 27 Ezidi kadın ve çocuk daha Paris'e götürüldü. Erbil'den giden kadın ve çocukları Fransız Dışişleri yetkilileri karşıladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fransa, 27 Ezidi kadını çocuklarıyla birlikte mülteci olarak ülkeye kabul etti. Fransız Dışişleri ve İçişleri bakanlıklarından yapılan ortak yazılı açıklamada, 27 kadının uçakla Erbil'den Paris'e götürüldüğü belirtildi.

Bu kişilerin, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un '100 Ezidi ailenin ülkeye kabul edileceğine' dair 2018'de Nobel Barış Ödülü'nü kazanan Nadia Murad'a verdiği taahhüt kapsamında Fransa'ya götürüldüğü belirtildi. Açıklamada, 'Fransa'nın Ortadoğu'da dini ve etnik şiddet kurbanı kişilerin ülkeye girişlerinde kolaylık sağlamak istediği' aktarıldı. Fransa, 19 Aralık 2018'de 16, 22 Mayıs'ta 28 ve 8 Ağustos'ta da 31 Ezidi aileyi ülkeye kabul etmişti.

'ÇOCUKLARINIZ OKULA GİDECEK'

Fransa'da Charles de Gaulle Havalimanı'na ulaşan kadın ve çocukları, Fransa Dışişleri Bakanlığı'ndan Eric Chevallier karşıladı. Erbil'den Fransa'ya gelen kadınlarla konuşan Chevallier "Çocuklarınız okula gidecek" dedi. Daha sonra aileler, Fransa'nın başka bölgelerine gitmek üzere otobüslere bindirildi.

Ezidi halkıi IŞİD'in Suriye ve Irak'taki zulmü sırasında en ağır acıları yaşadı ve soykırıma maruz kaldı. Örgütün Şengal ve çevresinde Ağustos 2014'te düzenlediği saldırılarda yüzlerce Ezidi öldü, büyük çoğunluğunu kadın ve çocukların oluşturduğu 6 bin 400 kişi esir alındı. Bu dönemde yaklaşık 350 bin Ezidi göç etmek zorunda kaldı.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ne bağlı Ezidileri Kurtarma Ofisi'nin öncülüğünde, sonraki yıllarda çok sayıda Ezidi kurtarıldı. Ancak 3 bin kişinin akıbeti hâlâ bilinmiyor. Kürdistan Parlamentosu, bu yıl 3 Ağustos gününü Ezidi Soykırımı Günü olarak kabul etti. (Rudaw/DIŞ HABERLER)

Nadia Murad: Durum sadece Bağdadi'den ibaret değil, binlercesi varNadia Murad: Durum sadece Bağdadi'den ibaret değil, binlercesi var