Brexit yine ertelendi

Avrupa Birliği, İngiltere'nin yılan hikayesine dönen Brexit sürecinin ertelenmesini kabul etti. Normal şartlarda perşembe günü gerçekleşmiş olması planlanan Brexit, 31 Ocak'a kadar ertelendi. İngiltere parlamentosu Brexit anlaşmasını daha erken kabul ederse, AB'den ayrılma bu tarihten önce de gerçekleşebilecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, İngiltere'nin birlikten ayrılmasını (Brexit) üç ay daha erteleme kararı aldıklarını açıkladı. İngiltere'de Avam Kamarası bugün Başbakan Boris Johnson'ın 12 Aralık'ta erken seçime gidilmesi önerisini oylayacak.

Tusk Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Brexit'in 31 Ocak'a kadar ertelendiğini duyurdu. Tusk, "27 AB ülkesi İngiltere'nin Brexit'i 31 Ocak 2020'ye dek erteleme talebini kabul etme konusunda anlaştı. Bu kararın yazılı bir şekilde resmileştirilmesi bekleniyor" dedi. Ancak bu uzatmanın özelliği, esnek olması.

İngiltere Parlamentosu, Johnson'ın Brüksel ile üzerinde anlaştığı Brexit Anlaşması'nı 31 Ocak'tan önce onaylarsa, İngiltere bu tarihten önce AB'den ayrılabilecek. 27 AB ülkesi ayrıca İngiltere'nin birlikten ayrılma koşullarının gelecekte yeniden müzakere edilmemesini kararlaştırdı.

Öte yandan İngiltere'de Avam Kamarası bugün Başbakan Boris Johnson'ın 12 Aralık'ta erken seçime gidilmesi önerisini oylayacak. Muhalefet partilerinden İskoçya Ulusal Partisi (SNP) ile Liberal Demokrat Parti ise 9 Aralık'ta seçime gidilmesini öneriyor. Ana muhalefetteki İşçi Partisi ise İngiltere'nin AB'den anlaşma olmadan ayrılması ihtimalinin tümüyle ortadan kalkması halinde erken seçime destek vereceğinin açıklamıştı.

Son erteleme öncesi, İngiltere'nin perşembe günü AB'den ayrılması öngörülüyordu. (BBC Türkçe)