Almanya'nın Thüringen eyaletinde Sol Parti tarihi zafer kazandı ama...

Almanya'da Sol Parti (Die Linke), Thüringen eyaletinde yapılan seçimlerden tarihi bir oy oranıyla birinci çıktı. Ancak partinin yüzde 31 oranına ulaşmasına rağmen, Sosyal Demokratlar ve Yeşillerle toplam oyu koalisyon kurmaya yetmiyor. Oyunu yüzde 24’e yükselterek sandıktan ikinci çıkan ırkçı ve göçmen karşıtı AfD, seçimin 'gizli galibi' olarak görülüyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Almanya'nın Thüringen eyaletinde yapılan seçimlerden ülke siyasetindeki bölünmüşlüğü pekiştiren bir tablo çıktı. Ülkede solun kalesi olarak bilinen eyalette, Sol Parti (Die Linke) sandıktan tarihi bir zaferle çıksa da, Sol-Sosyal Demokrat-Yeşiller koalisyonunun geleceği tehlikeye girdi. Irkçı ve göçmen karşıtı politikalarıyla Almanya siyasetinin aşırı sağında yer alan AfD ikinciliğe yükselirken, Başbakan Angela Merkel'in partisi Hıristiyan Demokratlar (CDU) tarihi bir oy kaybıyla üçüncülüğe geriledi.

MERKEL'İN PARTİSİ REKOR ORANDA OY KAYBETTİ

Resmi olmayan sonuçlara göre, Sol Parti bir zamanlar Doğu Almanya'nın parçası olan eyalette yüzde 31 oranıyla tarihi bir zafer kazandı. Sol Parti bu sonuçla, Almanya'da bir eyalette ilk kez en güçlü parti konumuna yükseldi.

Ancak 2014'de yüzde 10,6 oranında oy alan AfD, yüzde 23.4'e yükselerek sandıktan ikinci çıktı. CDU ise 11 puanlık rekor bir kayıpla yüzde 21.8 oy oranıyla üçüncülüğe geriledi.

SOL KOALİSYON ÇOĞUNLUĞU KAYBEDİYOR

Katılım oranının yüzde 65'e ulaştığı seçimlerden çıkan bu sonuçlar aslında Sol Parti için tarihi bir zafer anlamına geliyor. Ancak eyalet yönetiminin Sol Parti, Sosyal Demokratlar (SPD) ve Yeşiller'den oluşan kırmızı-kırmızı-yeşil koalisyonla devam edip edemeyeceği kesin değil. Zira SPD yaklaşık dört puan kayıpla yüzde 8.2'ye, Yeşiller'de 5.2'ye gerilemiş durumda. Resmi olmayan bu sonuçlar, üç partinin bu kez eyalet parlamentosunda çoğunluğu kaybedebileceğine işaret ediyor. Bununla birlikte, eyalet yönetiminin Sol Partili Başbakanı Bodo Ramelow seçmenin yönetme yetkisini kendisine verdiğini vurguladı.

AfD LİDERİ BERLİN DUVARININ ÇÖKÜŞÜNE BENZETTİ

Sonuçlar AfD cephesinde de memnuniyetle karşılandı. Partinin Thüringen'deki lideri olan, İslam ve AB karşıtlığıyla tanınan, kadın ve eşcinsel haklarına karşı açıklamalarıyla da tepki çeken Björn Höcke, 'seçmenlerin Berlin Duvarı'nın çöküşüyle kıyaslanabilecek bir değişim daha istediğini' savundu. Höcke, 'partisinin uzun soluklu bir yürüyüş sonrasında tüm Almanya’da iktidarı ele geçireceğini' öne sürdü.

NASIL BİR HÜKÜMET KURULACAK?

Uzmanlar, eyaletteki bir sonraki koalisyon hükümetinin bu sonuçlarla kurulmasının son derece zor olacağına dikkat çekiyor. Hiçbir partinin AfD'yle ortaklık kurmak istememesi nedeniyle, eyaletin 90 sandalyeli parlamentosunda çoğunluğu sağlayacak seçenekler sınırlı. Solun liderliğinde ancak merkez sağdaki CDU'nun veya iş dünyası yanlısı Hür Demokratların da katılabileceği bir hükümetin kurulabileceği belirtiliyor. (DIŞ HABERLER)