İngiliz Parlamentosu'ndan Brexit'e erteleme

İngiltere Parlamentosu, Başbakan Boris Johnson'ın Avrupa Birliği (AB) ile vardığı yeni Brexit anlaşması oylamasının ertelenmesine karar verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere Parlamentosu, Başbakan Boris Johnson'ın Avrupa Birliği (AB) ile vardığı yeni Brexit anlaşması oylamasının ertelenmesine karar verdi.

BBC Türkçe'nin haberine göre, 37 yıl sonra ilk kez cumartesi günü toplanan İngiltere Parlamentosu, 306'ya karşı 322 oyla kabul ettiği önergeyle fiilen, ülkenin AB'den ayrılmasının (Brexit) bir kez daha ertelenmesini istedi. Önergenin kabulüyle, Başbakan Boris Johnson'ın AB'yle vardığı Brexit Anlaşması bugün oylanmayacak.

İktidardaki Muhafazakar Parti'den ihraç edilen milletvekillerinden Oliver Letwin'in önergesi, Başbakan Johnson'ın AB'yle vardığı anlaşmanın, uygulanmasına yönelik ilgili tüm yasa tasarıları parlamentodan geçmesine dek oylanmamasını öngörüyordu. Böylece İngiltere'nin 31 Ekim'de AB'den anlaşma olmadan ayrılmasının önlenmesi amaçlanıyor.

JOHNSON: AB'YLE ERTELEME PAZARLIK YAPMAYACAĞIM

Tercihi kritik önem taşıyan Kuzey İrlanda Demokratik Birlik Partisi de, Oliver Letwin'in önergesine destek verdi. Johnson ise oylama sonrası AB'yle Brexit'in ertelenmesine yönelik bir pazarlık yapmayacağını ve hiçbir yasanın kendisini buna zorlamadığını söyledi.

Oysa Johnson'ın daha önce kabul edilen bir yasa uyarınca, anlaşma bugün onaylanmazsa veya İngiltere Parlamentosu ülkenin AB'den anlaşma olmadan ayrılmasına onay vermezse, birlikten Brexit'in en az 31 Ocak'a kadar ertelenmesini talep etmesi gerekiyor.

Başbakan Johnson, İngiltere'nin 31 Ekim'de AB'den anlaşma olmadan ayrılmasını öngören yasa tasarısını parlamentoya sunacağını açıkladı. Johnson, milletvekillerine iki seçenek sunduğunu, bunların da AB'yle vardığı anlaşmayı onaylamaları ya da İngiltere'nin AB'den anlaşma olmadan ayrılması olduğunu söyledi.

İngiltere ve AB Brexit için anlaştıİngiltere ve AB Brexit için anlaştı

MUHALEFETTEN 'KARARI GÖZDEN GEÇİR' ÇAĞRISI

Ana muhalefetteki İşçi Partisi'nin lideri Jeremy Corbyn oylama sonrası Johnson'a son kararını gözden geçirme çağrısı yaptı. Corbyn, "Başbakan yasaya uymalı. Artık İngiltere'nin AB'den anlaşma olmadan ayrılması tehdidiyle, kendi anlaşmasına destek için milletvekillerine şantaj yapamaz" dedi.

23 Haziran 2016'da yapılan referandumdan yüzde 52 oyla Brexit kararı çıkmıştı. İngiltere Parlamentosu daha önce Brexit Anlaşması'nı 3 kez reddetmişti.