Berlin ve Atina Türkiye'ye para yardımı konusunda uzlaştı

Türkiye'nin Suriye harekatının sekizinci gününde Avrupa genelinden gelen olumsuz tepkiler artarken, Almanya ve Yunanistan'ın mülteci meselesinde Türkiye'ye para yardımı yapmaya devam edeceği iddia ediliyor. AB üyesi diğer ülkelerin Suriye harekatı nedeniyle, Almanya ve Yunanistan'ın Türkiye'ye yardım ve para akışını sürdürme kararına karşı çıktıkları da öne sürülüyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Suriye’ye yönelik Türkiye’nin operasyonunun Avrupa genelinde yarattığı olumsuz atmosfere ve yaptırım çağrılarına rağmen, Avrupa Birliği mülteci meselesinde Ankara’ya yönelik yardım ve para akışını sürdürmeye kararlı gözüküyor. Paris ve bazı Avrupa başkentlerinin şerhine rağmen, AB’nin büyük gücü Almanya ve mülteci meselesinden en çok faydalanan ülkeler Türkiye ile diyalog ve işbirliği kanallarını açık tutmak için kararlı bir duruş sergiliyor.

Atina’dan yansıyan son bilgiler Berlin ve Atina’nın AB nezdinde Türkiye’ye yönelik para ve yardım akışının sürmesi için ortak çaba sarf etmeye hazırlandığını gösteriyor. Yunanistan basınına da yansıyan son bilgilere göre Berlin, mülteci krizinde Türkiye'ye daha fazla fon sağlamadan yana tavır sergiliyor. Ancak an itibariyle Fransa ve bazı AB üye devletleri bu fikre karşı çıkıyor.

YUNANİSTAN VE KIBRIS'IN TAVRI 

Berlin-Paris eksenindeki fikir ayrılığının gölgesinde Atina yaklaşan AB zirvesinde Türkiye ile ilişkilerde katı bir tutum takınmak istemiyor. An itibariyle Atina, Berlin’in pozisyonunu akılcı ve doğru seçenek olarak tanımlıyor.

Atina’nın aksine Yunanistan’ın yakın müteffiki Kıbrıs ise, hali hazırda "Türkiye’nin yasadışı faaliyetlerinden dolayı Ankara’ya daha katı yaptırımlar empoze edilmesi” isteğini dillendiriyor.

MİTSOTAKİS'İN AÇIKLAMASI 

AB düzleminde Türkiye eksenli yaşanan tartışmaların devam ettiği bir süreçte Yunanistan Başbakanı Kiriakos Mitsotakis Perşembe günü gerçekleştirilecek olan Avrupa Konseyi toplantısında ülkesini temsil etmek için Çarşamba günü Brüksel’e gidiyor. Bu kritik toplantıda mülteci meselesinin yanı sıra, Brexit, ekonomi, Suriye meselesi ve Doğu Akdeniz’deki gelişmeler masaya yatırılacak.

ANT1 TV'ye verdiği röportajda Mitsotakis, “Avrupa’nın Kıbrıs’a toplu olarak destek vereceği” inancını dile getirdi. Yunanistan Başbakanı bu mesele ile ilgili olarak “Bu, daha önce (Türkiye’ye doğalgaz meselesi için) uygulanan yaptırımları arttırmak anlamına geliyor” ifadesini kullandı.

Yunan hükümeti sözcüsü Stelios Petsas ise mülteci krizi için Ankara'ya yapılan ilave fonların Türkiye’nin davranışlarındaki değişime bağlantılı olması gerektiğini belirtti.