Menbic'de ne oluyor?

ABD'nin Barış Pınarı Harekatı sonrası Suriye'nin kuzeyinden çekilme açıklamasının ardından, savaşın tüm taraflarının asker bulundurduğu Menbic'den hareketlilik haberleri geliyor. Suriye Milli Ordusu Menbic'e operasyon başlattığını duyurdu ancak TSK'den açıklama gelmedi. Suriye ordusu da dün gece Secur nehri hattına konuşlanmıştı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye'nin harekatı sonrası ABD'nin Suriye'nin kuzeyinden tamamen çekilme kararı alması ve Suriyeli Kürtlerin Şam'la anlaşması üzerine gözler, büyük stratejik önem taşıyan ve Suriye savaşındaki tüm tarafların asker bulundurduğu Menbic kentine çevrilmiş durumda.

Son olarak, Türkiye'yle birlikte hareket eden Suriye Milli Ordusu (SMO - eski ÖSO)) Menbic'e operasyon başlattığını duyurdu. SMO'nun kente doğru üç koldan ilerlediği öne sürülüyor. İddiaya göre, Menbic kırsalında şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Bununla birlikte, Türkiye'den Menbic harekatının başlatıldığına dair resmi bir açıklama gelmiş değil.

'ABD'NİN SURİYE ORDUSUNU ENGELLEDİĞİ' İDDİA EDİLİYOR

Kent merkezinde bulunan ABD askerlerinin tamamen çekilip çekilmediği de henüz net olarak bilinmiyor. Zira dün gece Suriye ordusunun Şam'la anlaşma üzerine Menbic'e gireceği açıklanmış ancak Secur nehri hattına intikal eden Suriye askerleri, ABD askerlerinin henüz çekilmemiş olması nedeniyle Menbic'e girmemişti.

MENBİC NEDEN ÖNEMLİ?

Fırat'ın batı kıyısında ve Türkiye ile ÖSO'nun (yeni adıyla Suriye Milli Ordusu) kontrol ettiği Cerablus'un hemen güneyinde bulunan Menbic, uzun süredir ABD ile Türkiye arasında anlaşmazlık konusuydu. ABD askerleri kent merkezinde Menbic Askeri Konseyi'yle, kent kırsalında da TSK ile ortak devriye geziyordu. Türkiye ABD'den kontrolün TSK'ye bırakılmasını uzun zamandır talep ediyor ve Menbic Yol Haritası adı verilen sürecin uygulanmadığını belirtiyordu.

ERDOĞAN NE DEDİ?

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise bugün Menbic hakkında şu açıklamayı yapmıştı: "Münbiç konusunda ise şu anda biz kararımızı verdiğimiz gibi uygulama aşamasındayız. Amerika ile Münbiç konusundaki karşılıklı mutabakatımız, 90 gün içinde terör örgütleri Münbiç'i boşaltacaklardı. Fakat seneyi devirdik Münbiç boşaltılmadı. Yani Münbiç boşaltıldığında oraya Türkiye olarak biz girmeyeceğiz ki. Oranın gerçek sahipleri olan Arap kardeşlerimiz. Oranın sahipleri, aşiretler ki onlarla görüşmelerimiz oldu. Onlar oraya girecek ve bizim de bu konudaki yaklaşımımız onların oraya girmesi ve onların güvenliğini sağlamak." (DIŞ HABERLER)

Suriye için 'üçlü genelkurmay zirvesi': Rusya, Türkiye ve ABD ile görüştüSuriye için 'üçlü genelkurmay zirvesi': Rusya, Türkiye ve ABD ile görüştü

Şam ve Suriyeli Kürtler anlaştı: Sınıra Suriye ordusu konuşlanacakŞam ve Suriyeli Kürtler anlaştı: Sınıra Suriye ordusu konuşlanacak