ABD'nin kullandığı uranyumun Irak'ta kusurlu doğumlara yol açtığı iddiası

Foreing Policy dergisi, Nasiriye kentinde Ağustos-Eylül 2016 tarihlerinde doğan bebekler üzerine çalışma yaptı. Çalışmada, buradaki çocukların saçlarında bulunan uranyum seviyesi ile doğum kusurları arasında pozitif bağlantı olduğu belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) yayın yapan Foreing Policy dergisi, ABD ordusunun Irak'ta kullanıldığı veya depoladığı seyreltilmiş uranyumun burada doğan bebeklerde doğum kusurlarına yol açtığını iddia etti. ABD'de yapılan çalışmaya göre, ordu 2003'ten sonra Irak'ta çoğu kentlerin yakınında en az 500 askeri üs kurdu. Bu kentler sadece ABD silahlarının hedefi değil, aynı zamanda ABD üslerinde depo edilen, seyreltilmiş uranyum dahil radyoaktif silahların, terk edilmiş tank ve kamyonların ve açık ateş imha çukurlarının çevreye verdiği zarardan nasibini aldı.

Nasiriye'deki Tallil Hava Üssü'nde 2003'ten bu yana açık ateş imha çukurları, hava, toprak ve bitki örtüsünü kirletti. Çalışmada, Nasiriye kentinde Ağustos-Eylül 2016 tarihlerinde doğan bebekler üzerine yapılan çalışma, çocukların saçında bulunan seyreltilmiş uranyumun bozunum ürünü toryum ve uranyum seviyesi ile doğum kusurları arasında pozitif bağlantı olduğu iddia edildi.

Çocuklarda en fazla, anensefali (kafatası bozukluğu), alt bacak kusurları, hidrosefali (beyinde su toplanması), ayrık omurga ve diğer bozukluklar görüldü. Bu sonuçların özellikle Tallil Hava Üssü yakınlarında bulunmasının, sadece burada çalışma yapılmasıyla ilişkili olduğu, diğer üs yakınlarında yapılacak çalışmaların da benzer sonuçlar ortaya koyabileceği belirtildi. Makalenin gelecek günlerce Environmental Pollution dergisinde yayımlanması bekleniyor. (ANKARA/AA)

Etiketler ABD Irak uranyum