Brezilya'da çevre bakanına orman yangını protestosu

Brezilya Çevre Bakanı Ricardo Salles, ülkede yüzde 85 oranında artan orman yangınları nedeniyle bir konferansta yuhalandı. Katılımcılar, konuşması sırasında Salles'in sözlerini ıslık ve sloganlarla kesti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Orman yangınlarının bu yıl yüzde 85 oranında arttığı Brezilya'da, Çevre Bakanı Ricardo Salles iklim değişikliği ile ilgili bir toplantıda protestolarla karşılandı. Yangınlardan faşist Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'nun Amazon'da ağaç kesimini teşvik etmesi sorumlu tutulurken, Çevre Bakanı da geniş katılımlı bir toplantıda yuhalandı.

Birleşmiş Milletler'in organize ettiği Latin Amerika ve Karayipler İklim Haftası'nın Salvador kentindeki toplantısına katılan Salles, konuşma yapmak üzere kürsüye çağrıldığı sırada protesto edildi. Aralarında sivil toplum kuruluşları, iş ve eğitim kurumlarının temsilcilerinin bulunduğu katılımcılar çevre bakanını yuhaladı, bağırarak slogan attı. Salles'ın konuşması sık sık yuhalama ve ıslıklarla kesilirken, "Amazon bölgesi yanıyor" sloganları duyuldu.

Brezilya'da bu yıl rekor seviyelere çıkan orman yangınlarından Devlet Başkanı Bolsonaro sorumlu tutuluyor. Çevreciler, Bolsonaro'nun Amazon'u madencilik, kerestecilik ve tarımsal faaliyetlere açma yönündeki girişimlerinin yangınları teşvik ettiğine dikkat çekiyor. Bolsonaro'nun kendisi ise son olarak, yangınları sivil toplum kuruluşlarının çıkarıyor olabileceğini söyleyerek tepki çekti. Brezilya Devlet Başkanı, yangınların soruşturulduğunu ama hükümetin alevlerle savaşacak kaynaklara sahip olmadığını da savundu.

Dünyanın en büyük yağmur ormanı olan Amazon, küresel ısınmanın hızını yavaşlatan hayati bir karbon deposu sayılıyor. Bölge 3 milyondan fazla türde bitki ve hayvana, bir milyon yerliye ev sahipliği yapıyor. (DIŞ HABERLER)