Yazar Ferhad Pirbal, Erbil'de yayınevi yakmakla suçlanıyor

Yazar Ferhad Pirbal, kitaplarını izinsiz bastığı suçlamasıyla Erbil'de bir yayınevinde yangın çıkarmakla suçlanıyor. 5 bin kitabın yandığı belirtilirken, Pirbal gözaltına alındı. Yayınevi ise olaya bambaşka bir iddia ile yanıt verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Tanınmış yazar Ferhad Pirbal, Erbil'de bir yayınevinde yangın çıkarma suçlamasıyla gözaltına alındı. Pirbal, imzasını taşıyan beş kitabın kendisinden izin alınmadan ve bilgi verilmeden basıldığı gerekçesiyle yayınevini ateşe vermekle suçlanıyor.

'PARLAMENTOYA BİR MESAJDI'

Yangında 5 binden fazla kitabın kül olduğu belirtilirken, Pirbal'ın kendisi de Facebook hesabından yaptığı açıklamada "Eğer bir telif yasası yoksa, ben de bu durumu böyle çözerim" dedi. Yayınevinin her bir kitabı 15 bin dinara satıp 7 bin dinarını kendi kasasına attığını ancak uyarılarının dikkate alınmadığını belirten Pirbal şu ifadeleri kullandı:

"Onlardan kitaplarımı geri vermelerini istedim, yoksa dükkanlarındaki kitaplarımı yakacağımı söyledim. Bana mahkemeye gitmemi söylediler. Eğer bir telif yasası yoksa, ben de bu durumu böyle çözerim. Yaptığım şey, yazarların, entelektüellerin ve sanatçıların haklarını koruyan bir yasa çıkarılması için parlamentoya bir mesaj vermekti."

YAYINEVİNDEN 'BARZANİ' İDDİASI

Yayınevi ise kitapların Pirbal'ın bilgisi dahilinde basıldığını, bunu üç başka yazarın teyit edebileceğini savundu. Yayınevinden yapılan açıklamada, kısa süre önce Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Neçirvan Barzani'yi tiye alan bir kitabını basmayı reddettiklerini, Pirbal'ın da yangını bu nedenle çıkardığı öne sürüldü. (DIŞ HABERLER)