Libya'da savaş kızışıyor: Hava saldırısında en az 44 göçmen öldü

Libya'nın doğusunu kontrol eden General Hafter'in başkent Trablus'taki hükümete karşı başlattığı savaş kızışıyor. Trablus'ta dün gece düzenlenen hava saldırısında en az 44 göçmen yaşamını yitirdi. Saldırıdan Hafter sorumlu tutuluyor. Dışişleri Bakanlığı da saldırıyı kınayarak soruşturma çağrısı yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - General Halife Hafter'in ülkenin doğusundan harekete geçerek başkent Trablus'taki hükümete saldırı başlattığı Libya'da, dün gece bir göçmen merkezine hava saldırısı düzenlendi. Birleşmiş Milletler, saldırıda en az 44 kişinin öldüğünü açıkladı.

Trablus yakınlarındaki Tacura'da meydana gelen saldırının hedefindeki merkezde yaklaşık 600 göçmenin tutulduğu beliriliyor. Ölenlerin çoğunun Afrikalı göçmenler olduğu, yaklaşık 120 kişinin yaralandığı haberleri geliyor.

General Hafter'in yönetimindeki Libya Ulusal Ordusu, hafta başında Trablus çevresine hava saldırıları düzenlemeye başlayacaklarını açıklamıştı. Trablus hükümeti de saldırıdan Hafter’i sorumlu tuttu. Hafter güçleri bu suçlamayı reddedip iddiaları yalanladı. Birleşmiş Milletler'den yapılan açıklamadaysa, saldırıyı kimin düzenlediğinin şu an için teyit edilmediği belirtildi.

DIŞİŞLERİ: SORUŞTURMA AÇILMALI

Saldırının ardından Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise 'insanlık suçu' tepkisi gösterildi. Açıklamada, uluslararası soruşturma çağrısı da yapıldı. Dışişleri Bakanlığı şu ifadeleri kullandı: "Trablus’a yakın Tacura bölgesinde bulunan düzensiz göçmenlerin barındığı merkeze düzenlenen ve onlarca masum insanın hayatını kaybetmesine sebep olan saldırı bir insanlık suçudur. Sorumluların tespiti için derhal uluslararası soruşturma açılmalıdır. Uluslararası toplumun bu konuda bir an evvel harekete geçmesini bekliyoruz."

Petrol zengini Libya'da 41 yıllık Muammer Kaddafi yönetiminin 2011'de NATO destekli isyanla devrilmesinden bu yana sular durulmuş değil. Ülke, ana hatlarıyla doğu ile batı arasında bölünmüş durumda. Libya aynı zamanda, daha iyi bir yaşam umuduyla Avrupa'ya gitmek isteyen Afrikalıların ana rotası konumunda. (DIŞ HABERLER)