Tarihi 'ziyaret': Bir ABD başkanı Kuzey Kore'de!

ABD Başkanı Donald Trump, Kore Yarımadası'nda Soğuk Savaş'tan kalma bölünmeyi temsil eden sınır hattını geçerek, Kuzey Kore'ye ayak bastı. Trump, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un bu sürpriz teklifini kabul ederek, Kuzey Kore ile Amerikan müttefiki Güney Kore arasındaki sınırı geçen ilk ABD Başkanı oldu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Washington'ın Donald Trump yönetiminde barış süreci başlattığı Kore Yarımadası tarihi bir ziyarete sahne oldu. Trump, görev yaptığı sırada Kuzey Kore topraklarına ayak basan ilk ABD Başkanı oldu.

Japonya'daki G-20 zirvesinin ardından Güney Kore'ye giden Trump, bu sabah Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile üçüncü buluşması için yarımadayı ikiye bölen ve Soğuk Savaş'tan kalma, gerilim yüklü bir sınır hattı olan 'silahsızlandırılmış bölgeye' gitti. Trump ve Kim, iki Kore'yi ayıran silahsız bölgede bir araya gelip tokalaştı, ardından da ABD Başkanı kısa süreliğine sınırı geçerek Kuzey Kore'ye ayak bastı.

Kim'in, daha önceden planlanmamış olmasına rağmen böyle bir teklifte bulunduğu ve Trump'ın da kabul ettiği belirtildi.

KİM PYONYANG'A DAVET ETTİ

Trump bu tarihi an hakkında gazetecilere açıklamasında "Bu, dünya için harika bir gün... O sınırı geçmek büyük bir onurdu" derken, Kim de gülümseyerek 'Trump ile mükemmel bir ilişkiye' sahip olduklarını söyledi. Kuzey Kore lideri, "Bunun, talihsiz geçmişi geride bırakıp yeni bir geleceğe bakmak için niyet ifadesi olduğuna inanıyorum" dedi. Kim, Trump'ın ülkesinin başkenti Pyonyang'da ağırlamaktan da büyük onur duyacağını ekledi.

İki lider kısa süre sonra sınırın Güney Kore tarafına döndü ve Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae ile de sohbet etti. Bu üçlü sohbet de Güney ve Kuzey Kore ile ABD arasında bir ilk teşkil ediyor. Bu sembolik anların ardından da, Trump ve Kim kapalı kapılar ardında ikili bir görüşme gerçekleştirdi.

Bu sembolik ziyaret bazı uzmanlarca 'tiyatro' olarak nitelense de, bazı yorumcular taraflar arasında askıya alınan nükleer görüşmelerin yeniden başlatabileceğine dikkat çekiyor. Trump'ın Beyaz Saray'a geldikten sonra Kore Yarımadası için başlattığı süreç, iki liderin geçen sene Singapur'da ilk kez biraraya gelmesi ile somutlaşmıştı. Bununla birlikte, Vietnam'ın başkenti Hanoi'de şubat ayında gerçekleştirilen zirvede, tarafların Kuzey Kore'nin nükleer faaliyetlerini sonlandırması karşılığı yaptırımların kaldırılması konusundaki ayrıntılarda anlaşamaması üzerine tekrar askıya alınmıştı.

CLINTON GİDEMEMİŞ, CARTER 'SİVİL' OLARAK ZİYARET ETMİŞTİ

Trump'ın ziyareti, geçmişte çözüm sağlanamayan barış görüşmeleri sırasında başka ABD başkanları için de gündeme gelmişti. Ancak eski başkanlardan Bill Clinton, görev süresinin son aylarında planladığı ziyareti 2000 yılında George W. Bush'un seçilmesiyle iptal etmişti. Bir diğer eski başkan Jimmy Carter ise Beyaz Saray'daki görevinin son bulmasının ardından 1994 yılında, Kim'in babası Kim Il-sung'u ziyaret etmişti. (DIŞ HABERLER)