Mukteda Sadr 'Pençe'yi kınadı, PKK ile diyalog çağrısı yaptı

Irak'ta iktidardaki koalisyonun lideri olan Şii din adamı Mukteda Sadr, Pençe Harekâtı'nı kınayıp Türkiye'ye 'muhalefetle sistematik diyalog' çağrısı yaptı. Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Fatih Yıldız ise "PKK hakkında dolambaçlı ifadelere gerek yok. Açık olun. PKK, bir “muhalefet yapısı” değildir" tepkisi gösterdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Irak siyasetinin en etkili isimlerinden olan Şii din adamı Mukteda Sadr, Türkiye'nin Irak'ta düzenlediği Pençe Harekâtı'na tepki gösterdi. Irak'ın egemenliğine saygı gösterilmesi çağrısı yapan Sadr'ın açıklamasında PKK'den 'muhalefet' diye söz edip Türkiye'ye 'mantıklı ve medeni yollardan sistematik diyalog' önerisi getirmesi dikkat çekti. Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Fatih Yıldız ise Sadr'ın bu sözlerine tepki gösterdi. Yıldız Twitter hesabından, "PKK hakkında dolambaçlı ifadelere gerek yok. Açık olun. PKK, bir “muhalefet yapısı” değildir" açıklaması yaptı.

SADR NE DEDİ?

Irak'ta son seçimleri kazanan koalisyonun lideri olan, kendisi parlamentoya girmeyen ama vekiller üzerinde nüfuzu bulanan Sadr, hem Türkiye'nin Irak topraklarındaki saldırılarını hem de Türkiye'ye yönelik saldırıları kınadı.

Iraklı Şii lider Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Türkiye'nin Irak topraklarını bombalamasını kınıyoruz. Eğer bu bombardıman anlaşmalara dayanıyorsa, o zaman bunlar boş ve anlamsız anlaşmalardır" dedi. Sadr, 'Türkiye'ye yönelik terör saldırılarını kınadığını, Ankara'nın sınırlarını korumasına izin verilmesi gerektiğini ve Irak'ın komşularına saldırı düzenlenen güvenli bir bölge olmaması gerektiğini' de vurguladı.

'MEDENİ YÖNTEMLER VE SİSTEMATİK DİYALOGLA ÇÖZÜM' ÇAĞRISI

Sadr'ın, açıklamasının devamında şu ifadeleri kullanması dikkat çekti: "Aynı zamanda Türk hükümetine, karşılaştığı 'muhalefet'i barışçıl bir şekilde, mantık ve medeni yöntemler yoluyla, her iki tarafın güvenliğini ve ifade özgürlüğünü muhafaza edecek bir sistematik diyaloğa dayanarak çözme çağrısı yapıyorum."

BÜYÜKELÇİ TEPKİ GÖSTERDİ

Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Fatih Yıldız ise bu açıklamaya Twitter'dan şu yanıtı verdi: "Türkiye’nin dostu olduğunu ileri sürenlere, bizden dostluk bekleyenlere sesleniyoruz. PKK hakkında dolambaçlı ifadelere gerek yok. Açık olun. PKK, bir “muhalafet yapısı” değildir. PKK, apaçık bir terör örgütüdür. Dost, samimi ve açıktır. Dost kalmak dileğiyle..."

MUKTEDA SADR KİMDİR?

Milliyetçi din adamı Mukteda Sadr, Irak'taki Amerikan işgaline karşı iki ayaklanmaya liderlik etmiş bir isim. Sadr, 12 Mayıs 2018'de düzenlenen genel seçimlere yolsuzluk karşıtı bir kampanya yürüten bir blokun lideri olarak girmiş ve seçimleri kazanmıştı. Sadr'ın liderliğindeki Sayrun ittifakı, Şii liderin Istiqama'nın (Bütünlük) yanı sıra altı seküler grup ve Irak Komünist Partisi'ni barındırıyordu.

Mukteda Sadr'ın kendisi aday olmayarak parlamentoya girmemiş ama yeni hükümetin kurulmasında önemli rol oynamıştı. Sadr'ın sözleri bu nedenle Irak siyasetinde ağırlık taşıyor. (DIŞ HABERLER)

Sadr hareketi: Kürtler olmadan hükümet kurulamazSadr hareketi: Kürtler olmadan hükümet kurulamaz

Şii lider Sadr 40 maddede açıkladı: Bir başbakan nasıl olmalı?Şii lider Sadr 40 maddede açıkladı: Bir başbakan nasıl olmalı?

Sadr'la birlikte komünistler ve laikler kazandıSadr'la birlikte komünistler ve laikler kazandı