Kazakistan seçimine gözaltılar damga vurdu: Yakaladıklarını götürdüler!

Kazakistan'da 30 yıllık cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in görevi bırakması sonrası düzenlenen erken seçimlere gözaltılar damga vurdu. Yüzlerce muhalif, karga tulumba gözaltına alındı. Seçimleri, Nazarbayev'in halef gösterdiği Kasım Cömert Tokayev kazandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kazakistan'da 30 yıllık cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in sürpriz biçimde görevi bırakmasının ardından düzenlenen ilk cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sürpriz çıkmadı. Çok sayıda protesto ve gözaltının gölgesinde dün yapılan seçimlerde, uzun yıllar Senato başkanı olan, Nazarbayev'in halefi olarak işaret ettiği ve istifası sonrasında da cumhurbaşkanlığına geçen 66 yaşındaki Kasım Cömert Tokayev sandıktan birinci çıktı. Ancak seçim sürecine, çok sayıda muhalifin yaka paça gözaltına alınması damga vurdu.

Oylama sırasında çok sayıda muhalifin sokaklara döküldüğü, yüzlerce kişinin gözaltına alındığı belirtiliyor. Başkent Almati'deki (yeni adıyla Nursultan) protestoların bugün de devam ettiği, yine gözaltına alınanlar olduğu haberleri geliyor.

İçişleri Bakan Yardımcısı Marat Kozhayev ise dün eylemcilerle çıkan çatışmalarda üç polisin yaralandığını ve 500 kişinin karakola götürüldüğünü açıkladı. Fransız ajansı AFP'nin muhabirlerinden Chris Rickleton da kısa süreliğine gözaltına alınanlar arasındaydı.

TOKAYEV YÜZDE 70.76 İLE KAZANDI

Kazakistan Merkez Seçim Kurulu, Tokayev'in yüzde 70.76 oranında oy aldığını açıkladı. Buna göre, en yakın rakibi Amirzhan Kosanov yüzde 16.2 oranında kaldı. Tokayev'in cumhurbaşkanlığında, petrol zengini bu Orta Asya ülkesinin iç ve dış politikasında büyük bir değişiklik yaşanması beklenmiyor.

Tokayev, Nazarbayev tarafından halef olarak gösterilmişti.

Tokayev ise protestoları fazla önemsemeyerek, 'protesto etmenin halkın tercihi olabileceğini ama seçimlerin savaş alanına dönüştürülmemesi gerektiğini' söylemekle yetindi. (DIŞ HABERLER)