ABD'de bütçe tasarısına Türkiye şerhi: S-400 alırsa F-35 alamaz

ABD'de Başkan Donald Trump'ın Kongre'den onay istediği 750 milyar dolarlık bütçe için Senato'nun yasa tasarısı hazırlandı. Tasarıda, Türkiye'nin Rus yapımı S-400 alması halinde F-35 uçaklarının program ortaklığından çıkarılacağı şerhi düşüldü.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Senatosu'nun Silahlı Hizmetler Komitesi, 750 milyar dolarlık savunma bütçesi için kendi yasa tasarısını açıkladı. Tasarıda, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemleri alması halinde F-35 programından çıkarılması maddesi de yer aldı.

ABD Başkanı Donald Trump mart ayında Kongre'den 750 milyar dolarlık bir savunma bütçesi için onay istemişti. ABD'de Savunma Bakanlığı'nın politikalarını da belirleyen savunma bütçesine ilişkin yasa tasarısı, Kongre'nin her iki kanadının silahlı hizmetler komitelerince ayrı ayrı hazırlanıyor. Ardından, Senato ile Temsilciler Meclisi'nin ilgili komitelerinin hazırladığı bu iki ayrı tasarı arasında bir orta yol bulunuyor; tasarı Kongre'de bu şekliyle yasalaşıyor ve Pentagon'un bütçesi belirlenmiş oluyor.

TÜRKİYE MADDESİ

Demokratların kontrolündeki Temsilciler Meclisi'nin bütçe tasarısının önümüzdeki haftalarda açıklanması beklenirken, Cumhuriyetçilerin kontrolündeki Senato Silahlı Hizmetler Komitesi'nin tasarısında Türkiye'yi yakından ilgilendiren bir F-35 maddesi yer aldı. Tasarıda, Türkiye'nin 'Rus yapımı S-400 hava sistemleri alması halinde, 10 ülkenin bulunduğu uluslararası F-35 programından çıkarılacağı' şerhi düşüldü.

ABD Savunma Bakanlığı'nın ise 94 adet yeni F-35 savaş uçağı daha satın almasına izin verilmesi öngörülüyor.

UZAY GÜCÜ VE SDG MADDESİ

Bütçe tasarısı aynı zamanda Trump'ın geçen yıl önerdiği 'Uzay Gücü'nün Amerikan Hava Kuvvetleri şemsiyesi altında ayrı bir servis olarak kurulmasına da izin veriyor.

Bir diğer madde de, Suriye Demokratik Güçleri tarafından yakalanan IŞİD militanları ve destekçilerinin durumunun ele alınması için özel bir ABD temsilciliği görevinin oluşturulması yönünde. (Dış Haberler)