'Kral'a hakaret'le suçlanan üç kişi kaybedildi

Tayland'da 'Kral'a hakaret'le suçlanan üç önde gelen insan hakları savunucusundan haber alınamıyor. Ülkede kral veya ailesine 'hakaret' etmek 15 yıla kadar hapisle cezalandırılırken, bu yasanın 2014'teki askeri darbeden sonra muhalifleri susturmak için giderek daha fazla kullanıldığı belirtiliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Güney Asya, 'Kral'a hakaret etmek'le suçlanan üç Taylandlı insan hakları savunucusunun ortadan kaybolmasını konuşuyor. Bu kişilerin 8 Mayıs günü Vietnam'da yetkililer tarafından tutuklanıp Taylandlı yetkililere teslim edildiği ve sonrasında kendilerinden haber alınamadığı belirtiliyor. İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün Asya direktörü Brad Adams, "Vietnam gizli servisinin üç önde gelen aktivisti zorla Tayland'a göndermesi uluslararası toplumda alarm zilleri çalmalı" dedi.

Adams, insan hakları savunucularının nerede olduğunun açıklanması için Tayland yönetimine çağrıda bulundu. Tayland Başbakan Yardımcısı Prawit Wongsuwan ise iddiaları reddetmekle yetindi.

DARBEDEN SONRA YAYGINLAŞTI

Tayland Ceza Yasası'nın 112'inci maddesine göre, kral, kraliçe, veliaht veya kral vekiline 'hakaret' etmek 15 yıla kadar hapisle cezalandırılıyor. İnsan hakları savunucuları ise bu yasanın 2014'teki askeri darbeden sonra, muhalifleri susturmak için giderek daha fazla kullanıldığını söylüyor.

Kaybedilen üç aktivistin arasında ise Tayland hakkındaki siyasi yorumlarını Vietnam'dan yayınlayan ve uzun süredir 'krala hakaret' ile suölanan Chucheep Chiwasut'un yanı sıra Siam Theerawut ve Kritsana Thapthai isimli kişiler bulunuyor.

İnsan hakları savunucuları, ocak ayında iki önde gelen muhalif ismin cansız bedenlerinin, giysilerine taş doldurulmuş halde Mekong Nehri'nin kıyısında bulunduğuna da dikkat çekiyor. (Dış Haberler)