Maduro meydan okudu: Ordu bana sadık

Petrol zengini Venezuela'da, ABD destekli muhalefet lideri Juan Guaido'nun kışkırtmaya çalıştığı askeri darbe ve halk ayaklanması bastırıldı. Ülkenin sosyalist lideri Nicolas Maduro devlet televizyonuna savunma bakanı ile çıkıp ordunun kendisine bağlı olduğunu açıkladı; 1 Mayıs için de destekçilerine 1 milyon kişilik yürüyüş çağrısı yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Venezuela Devlet Başkanı Maduro, dün yaşanan askeri darbe girişiminin ardından sessizliğini bozarak 'komutanların kendisine tam bağlılık içinde olduğunu' söyledi. "Biz kazanacağız" diyen Maduro, devlet televizyonuna da savunma bakanı ile birlikte çıktı; muhalefet lideri Juan Guaidó'nun askeri darbeyi kışkırtma çabalarına ve bu girişimi destekleyen ABD'ye meydan okudu.

'AZAMİ HALK SEFERBERLİĞİ' ÇAĞRISI

Maduro Twitter hesabından yaptığı açıklamada, askeri liderlerle görüştüğünü ve komutanların kendisine 'tam bağlılıklarını' gösterdiğini belirtti. "Çelikten sinirler!" ifadelerini kullanan Maduro, "Barışın kazanmasını sağlamak için azami halk seferberliği" çağrısı yaptı; "Biz kazanacağız" dedi.

MADURO: SORUŞTURMA AÇILACAK

Venezuela lideri, muhalefetin darbe çağrısının sonra ilk kez kamuoyu önüne çıktığında da yanına Savunma Bakanı Vladimir Padrino'yu almıştı. Maduro, Padrino ile birlikte boy gösterdiği devlet televizyonunda, Guaidó'yu destekleyen askerleri 'planları başarısız olan küçük bir grup' olarak tanımladı. Maduro bu kişilerin, Amerikan emperyalizmi destekli bir darbe girişiminde bulunduğunu ve yaşananların cezasız kalmayacağını söyledi; "Savcılar, anayasayı, hukukun üstünlüğünü ve barış hakkını ihlal eden bu ciddi suçlara karşı soruşturma açacak" dedi.

1 MAYIS İÇİN 1 MİLYON KİŞİLİK ÇAĞRI

Maduro, 1 Mayıs için destekçilerine büyük bir yürüyüş çağrısı da yaptı. Sosyalist lider, "Yarın 1 Mayıs'ta, işçi sınıfı 1 milyon kişilik bir yürüyüş düzenleyecek. Tarihimizde hiç görmediğimiz türlerde saldırganlıklar ve darbe girişimleriyle karşı karşıyayız" diye konuştu.

Maduro'nun destekçileri de sün sokağa döküldü. (Fotoğraf: Reuters)

İSTİHBARAT BAŞKANI DEĞİŞTİ

Maduro, istihbarat ajansı Sebin'in başına, bu görevden geçen yıl alınan Gustavo Gonzalez Lopez'in geri getirildiğini açıkladı. Venezuela lideri bu konuda daha fazla ayrıntı vermedi. Savunma Bakanu Padrino ise Guaido'ya destek amacıyla sokağa çıkan askerlerin büyük çoğunluğunun 'kandırılmış' olduğunu ve aldıkları emirler doğrultusunda çekildiklerini söyledi.

GUAIDO DA SOKAĞA ÇAĞIRDI

Öte yandan, Guaidó'nun muhalefeti sokaklara dökme girişimi sürüyor. Arkasına ABD'nin desteğini alan Guaidó muhalefete bugün de sokağa çıkma çağrısı yaptı. Guaidó, çağrısını yaptığı gösterinin 'Maduro'yu devirme girişiminin son aşaması' olacağını öne sürdü.

ABD'DEN İDDİA: KÜBA'YA KAÇACAKTI, RUSYA ENGELLEDİ

ABD ise Maduro'nun dün başarısız olan darbe girişimi sırasında Küba'ya kaçmaya çalıştığını iddia ediyor. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, "Uçakları pistteydi. Bu sabah ülkeden ayrılmaya hazırdı. Ruslar kalmasını istedi" iddiasında bulundu. Batı basınına konuşan üç Amerikalı yetkili de, Maduro hükümetinin Savunma Bakanı Padrino dahil üç üyesinin devlet başkanının gitmesi gerektiğine kanaat getirdiğini ancak sonra geri adım attıklarını öne sürdü. Ancak bu iddialara kanıt sunulmadı.

DÜN VENEZUELA'DA NE YAŞANDI?

Petrol zengini Venezuela'daki siyasi kriz dün, askeri darbe girişimi ile zirve noktasına çıktı. Muhalefet lideri Guaidó'nun bir grup üniformalı askeri arkasına alıp 'başkentteki cesur askerlerin desteğine sahip olduğunu' iddia ettiği video, tüm dünyada "Venezuela'da darbe oldu" şeklinde algılandı. Guaidó videoda arkasına bulunan askerlere güvenerek halka sokağa çıkma çağrısı da yapıyordu. (Dış Haberler)