Milliyetçi Yunan subaylar 'sivil' olarak gösteri yapıyor!

Yunanistan ordusunda bir grup asker Kuzey Makedonya ile imzalanan Prespes İsim Anlaşması'nı kabul etmiyor. “Epir Askerler Birliği” örgütü şemsiyesi altında 'milliyetçi' tepkilerini sokak gösterileriyle dile getiren askerler hakkında özel soruşturma başlatıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yunanistan’da Syriza iktidarına medyada silahlı kuvvetleri yakından ilgilendiren bir gelişmeyi gündeme taşındı. Söz konusu bilgilere göre komşu ülkenin silahlı kuvvetlerinde bir grup subay Kuzey Makedonya ile imzalanan Prespes İsim Anlaşması'nı kabul etmiyor. Başbakan Aleksis Çipras’ın imzaladığı anlaşmayı protesto eden subaylar sokağa çıkıp seslerini de yükseltiyor.

“Epir Askerler Birliği” örgütü şemsiyesi altında sokağa çıkan askerler, milliyetçi ve aşırı sağcı kesimlerin organize ettiği etkinliklerde boy gösteriyor ve milliyetçi nutuklarla halkın desteğini kazanmaya çalışıyor. Kilise ve aşırı sağ kesimlerin öncülüğünde düzenlenen Prespes Anlaşması karşıtı gösterilerde sivil kıyafetlerle boy gösteren subaylar hükümet karşıtı mesajlar veriyor ve yeni anlaşmayı tanımadıklarını açıklıyor.

'MEGALO İDEA'YI CANLANDIRMA TEŞEBBÜSÜ 

Söz konusu örgütlenme ayrıca, Facebook aracılığı ile yayılmacı “Megalo İdea” ideolojisini tekrardan canlandırıp Kuzey Makedonya’dan ve Arnavutluk’tan toprak talep etmek için gayret sarf ediyor. Yunanistan Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığı’nı alarm durumuna geçiren son gelişmeler nedeniyle ordu içerisinde özel soruşturma başlatıldı. Soruşturmanın tamamlanmasından sonra ilgili dosya askeri savcılığa sunulacak. Söz konusu suçlar kanıtlanırsa dosya sivil yargıya gönderilecek.

BAŞROLDE MİLLİYETÇİ BİR SUBAY 

Tüm bu gelişmelerin odağında ise “Epir Askerler Birliği” isimli yapılanmanın başkanı Yorgos Theodorou yer alıyor. Hakkında askeri adli makamlar tarafından başlatılan soruşturmaya rağmen Theodorou milliyetçi ajitasyon konusunda kararlı gözüküyor. Ordu içerisindeki çalkantılara rağmen Theodorou, Yunanistan Ortodoks Kilisesi’nin ve aşırı sağcı çevrelerin organize ettiği etkinliklere katılmaya devam ederken Facebook aracılığı ile Kuzey Makedonya’dan ve Arnavutluk’tan toprak talebinde bulunuyor!

Yunanistan’da subayların siyasi organizasyonlarda ve etkinliklerde yer almaları yasak olmasına rağmen, Theodorou “Epir Askerler Birliği” adına birkaç gün önce Kuzey Yunanistan’da organize edilen bir etkinliğe destek sundu. Söz konusu subay ayrıca hükümet karşıtı etkinliklere de Facebook kanalı ile destek oldu. Theodorou ve destekçileri söz konusu eylemlerin “siyasi” içerikli olmadığı, "Yunanistan’ın milli davalarının ve değerlerinin desteklenmesi adına yapıldığı" gerekçesini öne çıkarıyor.