İran'dan ABD'ye nükleer meydan okuma

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ABD'nin Devrim Muhafızları'nı 'terör örgütü' sınıfına sokmasına meydan okudu: Eğer bize baskı yaparsanız, gelişmiş IR8 santrifüjlerinin toplu üretimine başlayacağız.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ABD'nin İran ordusuna bağlı Devrim Muhafızları'nı 'yabancı terör örgütü' sınıfına sokmasına tepki gösterdi. Ruhani, kararı 'hata' olarak niteleyip, Donald Trump yönetiminin baskısının sürmesi halinde IR8 santrifüjü üretimine başlayacaklarını duyurdu.

Ulusal Nükleer Günü’nde konuşan Ruhani, IR8 adı verilen ve yeni model uranyum zenginleştirmede kullanılan santrifüjleri geliştireceklerini söyledi. Amerikalı liderlere, "Size sesleniyorum, eğer bize baskı yaparsanız, gelişmiş IR8 santrifüjlerinin toplu üretimine başlayacağız" diyen Ruhani, Devrim Muhafızları'nı da "Muhafızlar halkımızı, devrimimizi korumak için hayatlarını feda etti" sözleriyle savundu.

'DEVRİM MUHAFIZLARI TERÖRİSTLERLE SAVAŞTI'

İran Cumhurbaşkanı, "Bu hata İranlıları birleştirecek ve Muhafızlar ülkede daha popüler hale gelecek. Amerika bölgede teröristleri bir araç olarak kullanırken Muhafızlar Irak’tan Suriye’ye uzanan bir bölgede bu teröristlerle savaştı” diye konuştu.

ABD yönetiminin Devrim Muhafızları'nı 'yabancı terör örgütü' listesine alması bir ilk niteliği taşıyor. Washington bu kararla, ilk kez bir başka ülkenin silahlı kuvvetlerini resmen 'terör örgütü' olarak sınıflandırıyor.

MİSİLLEME: İRAN DA CENTCOM'U 'TERÖR ÖRGÜTÜ' SAYDI

İran yönetimi, ABD'nin bu adımı sonrasında Amerikan Merkez Kuvvetler Komutanlığı'nı (CENTCOM) 'terör örgütü' sınıfına aldı.

​SUUDİ ARABİSTAN MEMNUN

Öte yandan, İran'ın bölgedeki hasımı ve ABD'nin müttefiki karardan memnun. Suudi Dışişleri'nden bir yetkili, Trump'ın adımının 'terörle mücadelede somut ve ciddi bir adım olduğunu' savundu. (DIŞ HABERLER)