Gazze'de gerilim: İsrail asker yığıyor

İsrail, roket fırlatıldığı ve yedi kişinin yaralandığı gerekçesiyle Gazze sınırına asker yığıyor. Hamas ise İsrail'in suçlamasını reddetti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gazze'de yaşayan Filistinlilerin geçen yılki sınır protestolarının yıldönümünde büyük eylemler planladığı ve İsrail'de de erken genel seçimlerin yaklaştığı bir dönemde, Ortadoğu'da gerilim tırmanıyor. İsrail, Gazze'den bir roket fırlatıldığı ve yedi kişinin yaralandığı gerekçesiyle Gazze sınırına asker yığacağını açıkladı. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ABD ziyaretini yarıda keseceğini açıklarken, Hamas İsrail'in suçlamasını reddederek saldırıyı kendilerinin düzenlemediğini duyurdu.

İsrail ordusundan yapılan açıklamaya göre roket sabah saatlerinde Gazze'den fırlatıldı. Roketin Tel Aviv'deki bir evin çatısına isabet ettiği, evde yangın çıktığı ve ikisi çocuk en az yedi kişinin yaralandığı belirtiliyor. Olay sonrası Tel Aviv sokaklarında sirenler çalarken çok sayıda kişi sığınaklara yönlendirildi.

Genel seçim öncesi ABD Başkanı Donald Trump'ın desteğini almak üzere Washington'da bulunan Netanyahu ise ziyaretini güvenlik gerekçesiyle yarıda keseceğini açıkladı. Saldırıdan Gazze'yi kontrol eden Hamas'ı sorumlu tutan İsrail ordusu da Gazze sınırına asker takviyesi yapacaklarını duyurdu.

HAMAS: BİZ DÜZENLEMEDİK

Bir Hamas yetkilisi ise İsrail'in suçlamasını reddetti. Fransız haber ajansı AFP'ye konuşan yetkili, "Gazze'den düşmana roket fırlatılması, Hamas dahil direniş hareketlerinden hiçbir kişinin çıkarına değildir" dedi.

Benzer bir gerilim 10 gün önce de yaşanmış, İsrail Gazze'den fırlatılan roketlere hava operasyonlarıyla karşılık vermişti. Hamas ise saldırıyı kendilerinin düzenlemediğini açıklamış ve ateşkes sağlanmıştı.

Son gerilim ise hassas bir zamana denk geldi. Zira Filistinliler, geçen yıl eve dönüş hakkı ve ablukanın kalkması talebiyle İsrail sınırında her hafta düzenledikleri protestoların yıldönümünde yeni eylemlere hazırlanıyor. Bu haftasonundan itibaren sınırda yeni protestolar bekleniyor. İsrail'de ise 9 Nisan'da erken seçim var. Trump'ın geçen hafta, işgal altındaki Golan Tepeleri'ni 'İsrail toprağı' olarak tanımaya yeşiil ışık yakması da bölgede tansiyonu yükseltmişti. (Dış Haberler)