Ezidi IŞİD'ciye idam cezası

Irak'ta bir Ezidi, IŞİD'e yardım etme suçlamasıyla idam cezasına çarptırıldı. Adı açıklanmayan kişinin, soykırımın en acı anlarına sahne olan Koço Köyü'nde IŞİD'e yardım ettiği belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Irak'ta bir mahkeme, IŞİD'in Ezidi soykırımına yardım ettiği gerekçesiyle Ezidi bir IŞİD üyesini idama mahkum etti. Ninova Ceza Mahkemesi tarafından idama mahkum edilen kişinin ismi açıklanmadı.

Irak Yüksek Yargı Konseyi'nin basına duyurduğu kararda, söz konusu kişinin IŞİD'in Şengal'deki Koço Köyü'ndeki kuşatmasına ve Ağustos 2014'te burada yapılan soykırıma katıldığı, örgüt için silah taşıdığı ve Ezidilere zulmedilmesine rol oynadığı belirtildi. Bu kişinin suçlarını 'itiraf ettiği' bilgisi de verildi. Kararda, kendisi de bir Ezidi olan bu kişinin IŞİD'e katılmaya ne zaman karar verdiğine dair bir ayrıntı yer almadı.

KOÇO'DA NE OLDU?

Koço, IŞİD'in Ezidilere yönelik katliamları açısından sembolik önem taşıyor. IŞİD 15 Ağustos 2014'te,  günledir devam eden kuşatmanın ardından 4 bin Ezidi'nin yaşadığı köyü basmış, en az 80 erkeği öldürmüş ve çok sayıda kadını kaçırmıştı. Erkeklerin ve yaşı ilerlemiş kadınların öldürüldüğü genç kadınların rehin alındığı, çocukların da IŞİD kamplarına gönderildiği ortaya çıkmıştı Suriye Demokratik Güçleri'nin IŞİD'i Fırat'ın doğusundaki son kalesi Bağuz'dan temizlemesi sonrasında da binlerce Ezidi esirin akıbeti belirsizliğini koruyor.

'CEZALAR 10 DAKİKADA ÇIKIYOR'

Öte yandan, Irak yargısı IŞİD davaları konusunda sivil toplum kuruluşları tarafından eleştiriliyor. İdam cezasının yürürlükte olduğu ülkede bazı IŞİD davalarının 10 dakikadan kısa sürdüğü, şüphelilerden işkence altında itiraflar alındığı ve savunma hakkı tanınmadığı eleştirileri eksik değil. (Dış Haberler)

Başlangıçtan bugüne IŞİD: Nasıl büyüdü, sona nasıl geldi?Başlangıçtan bugüne IŞİD: Nasıl büyüdü, sona nasıl geldi?

IŞİD'den kaçan Ezidi kadın köyünde törenle karşılandıIŞİD'den kaçan Ezidi kadın köyünde törenle karşılandı

Haşdi Şabi, Koço'yu IŞİD'den kurtardıHaşdi Şabi, Koço'yu IŞİD'den kurtardı