Trump: İsrail'in Golan üzerindeki egemenliğini tanıma vakti geldi

ABD Başkanı Donald Trump, Suriye'ye ait olan ve 52 yıldır işgal altında bulunan stratejik Golan Tepeleri'ni 'İsrail toprağı' olarak tanıma sinyali verdi. Erken genel seçimlere hazırlanan İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu kararı memnuniyetle karşılarken, Şam yönetiminden henüz açıklama yok.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Başkanı Donald Trump, işgal altındaki Doğu Kudüs'ü 'İsrail'in başkenti' olarak tanımasının ardından tartışmalı bir adım daha attı. Trump, İsrail işgali altında olduğu BM kararlarınca tescillenmiş bir diğer bölge olan Golan Tepeleri'ni de 'İsrail toprağı' olarak tanıma sinyali verdi.

Trump Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Bölgenin istikrarı ile İsrail devleti için stratejik ve güvenlik açısından kritik öneme sahip Golan Tepeleri'nde İsrail egemenliğini ABD'nin 52 yıl sonra tamamen tanımasının vakti geldi" ifadelerini kullandı.

Açıklamanın, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun İsrail ziyaretinden hemen sonra ve İsrail'de 9 Nisan'da düzenlenecek erken genel seçimlere az bir zaman kala yapılması dikkat çekti.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu da Trump'ı telefonla arayarak teşekkür etti. Netanyahu, Trump'ın 'tarih yazdığını' savundu.

GOLAN TEPELERİ NEDEN ÖNEMLİ?

Golan Tepeleri, Suriye'nin başkenti Şam'ın 60 kilometre güneybatısında bulunan, 1200 kilometrekarelik bir plato. Suriye'ye yukarıdan bakan bölge, stratejik önem taşıyor.

İsrail, Suriye devletine ait olan stratejik Golan Tepeleri'ni 1967 savaşında işgal etmişti. Suriye ordusunun 1973'te bölgeyi geri alma girişimi başarısız olmuştu. Golan Tepeleri'nin İsrail işgali altında olduğu tespitinin yer aldığı bir dizi BM kararı bulunurken, İsrail'in bölgeyi 1981'de tek taraflı olarak ilhak etme kararı bugüne dek Amerikan yönetimlerince de reddedilmişti.

Suriye ile İsrail, Golan'daki işgal nedeniyle şu an için resmen savaş halinde sayılıyor. Golan Tepeleri'ndeki BM Barış Gücü ise iç savaş sırasında bölgeyi terk etmek zorunda kalmıştı. (Dış Haberler)