Saldırganı durdurmaya çalışırken öldürüldü, duvar resmiyle ölümsüzleşti...

Yeni Zelanda’da 50 kişinin hayatını kaybettiği cami saldırılarında saldırganı durdurmaya çalışırken öldürülen Pakistanlı öğretmen Naim Raşid, Auckland’da bir duvar resmiyle ölümsüzleştirildi. Ünlü duvar resmi sanatçısı Paul Walsh, "Yapabileceğimiz en iyi şeylerden biri bu felaketin etrafındaki olumlu hikâyelere odaklanmak" dedi.

Google Haberlere Abone ol

AUCKLAND - Yeni Zelanda'nın tanınmış duvar resmi sanatçısı Paul Walsh, El Nur Camii’nde hayatını kaybeden Naim Raşid’e fırçasını ve renklerini kullanarak saygısını sundu. Raşid, saldırganı durdurmaya çalıştığı sırada hayatını kaybetmişti. Walsh'ın “Kahramanları hatırla 15.03.2019” notunun düşüldüğü duvar resmi, Raşid’in cesaretini ölümsüzleştiriyor.

10 yıl önce Yeni Zelanda’ya Pakistan'in Karaçi kentinden gelen Raşid, saldırı sırasında 21 yaşındaki oğlu Talha ile beraber camideydi. Raşid, saldırgana müdahale ettiği sırada ağır yaralanmış ve kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetmişti.

Gazete Duvar’a konuşan görsel sanatçı Walsh, saldırıyı ilk kez sosyal paylaşım platformu Reddit’e göz attığı sırada öğrenmiş. “Başta bunun barışçıl ülkemde olabildiğine inanmak zordu. Başta yaşadığım ilk şok ve dehşet şu anda yerini derin bir üzüntüye bıraktı. Barışçıl ve misafirperver ülkemizde böyle bir şey yaşandığı için çok öfkeliyiz.”

'HİÇBİR ŞEY OLMAMIŞ GİBİ HAYATIMA DEVAM EDEMEZDİM'

“Saldırıdan sonra hiçbir şey olmamış gibi hayatıma devam edemezdim” diyen Walsh, Raşid'in cesur eyleminden çok etkilenmiş ve sanatıyla ona saygısını sunmak istemiş: “Onların hepsi bir şekilde bir kahraman, ama Naim Raşid'in yaptığı oldukça etkileyiciydi” dedi.

'O BİR KAHRAMAN'

Walsh, katliamın ardından olumlu hikâyelere odaklanılması çağrısı da yaptı: “Yapabileceğimiz en iyi şeylerden biri bu felaketin etrafındaki olumlu hikâyelere odaklanmak. Fakat hiçbir şey Raşid’in terör karşısında gösterdiği cesaretten daha olumlu değil. Naeem'in ve saldırıya uğrayan diğer insanların gösterdiği cesaret hepimize örnek teşkil ediyor. Onu bir Yeni Zelandalı ve bir kahraman olarak tanımlamaktan gurur duyuyorum.”

'KEŞKE NAİM RAŞİD’İN KİM OLDUĞUNU BİLMESEYDİM'

Walsh, yeni tamamladığı duvar resmiyle ilgili paylaştığı bir Facebook gönderisinde ise “Keşke Naim’in kim olduğunu bilmeseydim, Keşke bugün bir öğretmen olarak işine gidiyor olasaydı ve ben başka bir duvar resmi yapıyor olsaydım” dedi.

'PAKİSTAN VE YENİ ZELANDA'YI TEMSİL EDİYOR'

Raşid’in bir portresi olan duvar resminin üst bölümünde Pakistan bayrağının rengi olan yeşilin kullanımı göz çarpıyor. Walsh, “Yeşil ve siyah arka plan yasta birleşmiş Pakistan ve Yeni Zelanda'yı temsil ediyor” diyor.

Paul'un yaptığı duvar resmi, Yeni Zelanda medyasında geniş yer buldu. Sanatçıya, Naim Raşid’i ölümsüzleştiren duvar resmi için dünyanın her yerinden, özellikle de Raşid’in ülkesi Pakistan'dan pek çok mesaj geldi.

EN İYİ ŞEKİLDE RESMETMEK İSTEDİ

10 yıldır uzun bir süredir duvar resmi yapan sanatçı Naim’in portresi için “Yaptığım herhangi bir portreden çok daha uzun bir zaman harcadım, çünkü onu mümkün olan en iyi şekilde resmetmek istedim” diyor. (Duvar)