Çin Komünist Partisi '3 çocuk' izni istedi

Çin'de tartışmalı tek çocuk planlaması 2016 yılında iki çocuk izniyle düzenlenmişti. Çin Parlamentosu delegeleri bu düzenlemenin de ülkedeki doğurganlık oranlarındaki düşüşü etkilemediğini ve sorunların giderilmesi için en az 3 çocuğa izin verilmesi çağrısında bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Çin Parlamentosu delegeleri ülkede tartışmalara neden olan aile planlaması kurallarının elden geçirilmesi ve gerekirse kaldırılması içinde çağrıda bulundu. Delegeler "doğurganlık serbest bırakmalı" derken doğum oranındaki düşüşü ve hızla küçülen işgücünü tersine çevirmek için radikal adımlara ihtiyaç olduğunu söyledi.

Dünyadaki en kalabalık nüfusluluk oranına sahip olan ülkede uzun yaşam koşulları ve tek çocuk politikasının sonucu olarak yaşlı nüfusunun arttığı belirtiliyor. Çin 1978'den beri yürürlükte olan tek çocuk politikasını 2016 gevşetmiş yılında ikinci çocuğa izin vermişti.

Ancak 2016 yılındaki bu düzenlemeden sonra doğum oranlarının iki yıl üst üste düşme eğilimini sürdürmesi sebebiyle politikacılar ekonomi, sağlık ve sosyal kurumlar üzerindeki etkileri için endişeleniyor.

Ulusal Halk Kongresi'ne sunulan teklifte ülkenin çeşitli bölgelerinden delegeler, liderlere sağlık ve annelik yardımlarının iyileştirilmesi, vergi indirimleri ve ücretsiz eğitim konusunda uyarılarda bulundu. Bazı delegeler Çin'in doğum kontrol politikalarından vazgeçmeye, anayasadaki aile planlaması konusundaki düzenlemelerin kaldırılmasını önerdi. Delegeler doğurganlık üzerindeki tüm kontrol ve düzenlemelerde hedeflerin tutmadığı ve nüfus problemlerini arttırdığını ifade ediyorlar.

Resmi verilere göre 2018 yılında doğurganlık oranları her bin kişide 10.94 düştüğü ve bu oranın 1949'daki verilerden üçte bir oranında daha az olduğu belirtiliyor. Küresel doğurganlık ortalamasının 2.45 olduğu, Çin'de 1970 yılında kadınların doğum oranı 5.18 iken bu oran şimdi 1.6 düştüğü kaydediliyor. (Dış Haberler)