19 yaşındaki IŞİD'ci İngiltere'yi böldü: Dönsün mü, kalsın mı?

2015'te Türkiye üzerinden Suriye'ye geçerek IŞİD'e katılan 19 yaşındaki İngiliz vatandaşı Şamima Begüm ülkesini döndü. Begüm'ün Times gazetesine "İngiltere'ye dönmek istiyorum" demesinin ardından, yakalanan IŞİD üyesi İngiliz vatandaşlarının akıbeti tartışılıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere, 2015'te Londra'dan ayrılıp IŞİD'e katılan, kısa süre önce Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) kontrolündeki bölgeye geçen ve burada Times gazetesi ile söyleşisinde 'pişman olmadığını ama İngiltere'ye dönmek istediğini' söyleyen 19 yaşındaki Şamima Begüm'ü konuşuyor. Dokuz aylık hamile olan ve bebeğini İngiltere'de doğurmak istediğini anlatan Begüm ülkeyi bölmüş durumda. Begüm'ün açıklamaları sonrası İngiltere, IŞİD'e katılan ve şimdi savaş sona ererken hayatta olan vatandaşlarının akıbetini tartışmaya başladı.

İçişleri Bakanı Sajid Javid, 'Şamima Begüm gibi kişilerin ülkelerine karşı nefretle dolu olduğunu' söyleyerek, "Benim mesajım açık. Eğer yurtdışında terör örgütlerini desteklediyseniz, dönüşünüzü engellemek konusunda tereddüt etmem" dedi.

İngiliz dış istihbarat MI6'nın eski başkanlarından Richard Barrett ise The Guardian gazetesi için kaleme aldığı makalede "Meşru endişelere rağmen, hükümetlerin yakalanan vatandaşlarının yol açtığı sorunları ele almak ve bu kişilerin niçin böyle bir tercihte bulunduğunu daha yakından incelemek gibi bir sorumluluğu vardır" ifadelerini kullandı. Barret, "Beğenin ya da beğenmeyin, bu kişiler bizim toplumumuzun ürünü ve bu topluma niçin böylesine dramatik bir şekilde sırt çevirdiklerini derinlemesine incelemek mantıklı olacaktır" ifadelerini kullandı.

Müslüman tutukluların haklarını savunan CAGE isimli sivil toplum kuruluşu da Begüm'ün geri alınması çağrısı yaptı. Kendisi de eski bir Guantanamo mahkumu olan ve CAGE'in direktörlüğünü yapan Muazzam Beg, 'çocukça kararlar için korkunç bedeller ödeyen gençler' ile tanıştığını söyleyip, "Begüm'e, katıldığı örgütün İslam'ın temel değerlerinden saptığını ve dünyaya üzüntü getirdiğini öğrenip kabullenmesi için doğru yönde danışmanlık verilmesi gerekir" dedi.

Begüm, Londra'dan 2015'te ayrılıp IŞİD'e katılmak üzere Suriye'ye giden üç öğrenciden biriydi. IŞİD'in son kalesi Bağoz'dan kaçan Begüm, Times ile söyleşisinde yaşadıklarını anlatmıştı. Begüm, iki arkadaşıyla Türkiye üzerinden Suriye'ye gittiğini, iki çocuğunun öldüğünü, çöp kutularında kesik başlar gördüğünü, savaşa artık katlanamadığını söylemişti. Bununla birlikte, 'pişman olmadığını ancak çocuğunu İngiltere'de büyütmek istediğini' belirtip, "Şu an tek yapmak istediğim eve, İngiltere'ye dönmek" demişti.

Begüm'ün ailesi ise kızlarının hayatta olduğunu öğrendikten sonra İngiliz hükümetine çağrıda bulundu. Erkek kardeşi, "İnsanların neden öfkeli olduğunu ve onu istemediğini anlayabiliyorum. Ama Suriye'ye gittiğinde sadece 15 yaşındaydı. Onun adına merhamet çağrısı yapıyoruz."

BAĞOZ'DAKİ YABANCI SAVAŞÇILARA NE OLACAK?

IŞİD'in elinde kalan son bölge olan ve Suriye Demokratik Güçleri'nin birkaç gün içinde temizlemeyi planladığı Bağoz'da çok sayıda yabancı IŞİD militanı bulunuyor. Bu kişilerin yakalanması halinde, pasaportunu taşıdıkları ülkelerin onları alıp kendi ülkelerinde yargılayıp yargılamayacağı merak konusu. (Dış Haberler)

Etiketler Suriye IŞİD SDG