'El Chapo rakiplerine işkence yapıp canlı canlı gömüyordu'

ABD'de yargılanan uyuşturucu baronu Joaquin 'El Chapo' Guzman'ın eski koruması Isaias Valdez Rios mahkemede tanıklık yaptı. Rios, Guzman'ın rakip kartel üyelerine işkence yaptığını, bazılarını canlı canlı gömdüğünü anlattı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Meksikalı uyuşturucu baronu Joaquin 'El Chapo' Guzman'ın New York'ta yargılandığı dava devam ederken, tanıkların ifadeleri korkunç mafya yöntemlerini gözler önüne seriyor. Son olarak, eski koruması Isaias Valdez Rios, Guzman'ın rakiplerine bizzat işkence yaptığını ve onları canlı canlı gömdüğünü söyledi.

'BÜTÜN KEMİKLERİ KIRILDI, BEZ BEBEK GİBİYDİLER'

New York'taki mahkeme tanık kürsüsüne çıkan Rios, 'El Chapo'nun rakip kartellerin üyesi olan en az üç kişiyi vurmadan önce ölümcül şekilde dövdüğünü' anlattı. Buna göre Guzman, kendi karteli Sinaloa'dan rakip Los Zetas karteline geçen iki kişiyi 'ihanet'le suçlayarak adamlarına yakalattı. Guzman'ın bu kişileri üç saat boyunca dövdüğünü söyleyen Rios, "Bez bebek gibi bir hale gelmişlerdi - bütün kemikleri kırılmıştı. Hareket edemiyorlardı. Ve Joaquin onlara hâlâ bir sopa ve silahla vuruyordu" dedi. Rios'un anlattığına göre bu kişiler sonra bir ateşin yakıldığı bir alana götürüldü, El Chapo'nun onları vurarak öldürmesi sonrası cesetleri ateşe atıldı. Guzman bu sırada adamlarına 'kemiklerinin kalıntısının kalmaması' emri verdi.

'VÜCUDUNUN HER YERİNİ DEMİRLE YAKIP CANLI GÖMDÜLER'

Eski korumasının anlattığına göre, Guzman Arellano Felix kartelinin bir üyesini de canlı canlı gömdü. Buna göre, söz konusu kişi sıcak bir demir ve araba çakmağı ile işkence görmüş, sırtında gömleğinin tenine yapışmasına yol açan yanıkların yanı sıra vücudunun ve ayaklarının her yanında da yanıklar olduğu halde ahşap bir yapıda günlerce tutuldu. Sonrasında elleri ve kolları bağlı halde bir mezarlığa getirildi, El Chapı onu sorgularken bir tabanca ile vurdu. Bu kişi, hâlâ nefes alırken bir çukurda can canlı gömüldü.

KORUMASI SAVCILIKLA İŞBİRLİĞİ YAPTI

Bu ifadeleri veren eski koruma Rios da Guzman gibi ABD'de hapiste tutuluyor. 2014'te yakalanan eski korumanın en az 10 yıl hapis cezası alması bekleniyor. 39 yaşındaki Rios, savcılıkla işbirliği yaparak müebbetten kurtulmaya çalışıyor.

EL CHAPO'NUN DAVASI DÖRT AY SÜRECEK

61 yaşındaki Guzman, Meksika'da tutulduğu cezaevinden 2016'da tünel kazarak kaçsa da, beş ay içinde yakalanarak uyuşturucu bağlantılı suçlardan arandığı ABD'ye iade edilmişti. 61 yaşındaki Guzman, uyuşturucu kaçakçılığı ve para aklama suçları dahil, 17 ayrı suçlama ile yargılanıyor. Kasım ayında başlayan yargılama sürecinin yaklaşık dört ay sürmesi ve Guzman'ın müebbet hapis cezası alması bekleniyor. Guzman'ın eski patronu olduğu Sinaloa kartelinin ABD'ye uyuşturucu sokan en büyük suç örgütü olduğu belirtiliyor. (Dış Haberler)