Suudi Arabistan çocuk yaşta evliliği yasaklıyor

Suudi Arabistan Şura Konseyi, 15 yaş altı evliliklerin yasaklanması gerektiğini duyurdu. Konseyin verdiği bu yeni kararla ülkede yeni bir döneme girileceği belirtiliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Suudi Arabistan yeni düzenlemeler ve yasalar ile çocuk yaşta evliliğin önüne geçmeye hazırlanıyor. Suudi Arabistan Şura Konseyi, oluşturduğu yeni düzenlemeleri Çarşamba günü onayladı ve 15 yaşından küçük oğlan ve kızların evlenmelerinin yasak olması gerektiğini duyurdu. 18 yaş altında olanların da ancak mahkemeden özel izinle evlilik yapabilecekleri belirtildi.

Şura Konseyi'nin verdiği bu yeni karar yasalaşırsa ülkede yeni bir döneme girileceği belirtiliyor. Ancak yasalarda var olan bazı boşluklar nedeniyle çocuk yaşta evliliklerin engellenmesinin kolay olmayacağı da belirtiliyor.

Evlenmek için yasal bir alt sınırın olmadığı ülkede kadınlar hâlâ 'muhafız erkek' himayesinde yaşıyor, onun vasiliği ve izni ile çalışabiliyor, seyahat edebiliyor ya da evlenebiliyor.

12 MİLYON ÇOCUK GELİN 

'Girls not Brides' (Gelin değil çocuk) örgütünün rakamlarına göre dünyada her yıl 12 milyon kız çocuğu 18 yaşından önce evlendiriliyor. Birleşmiş Milletler çocuk yaşta evliliği insan hakları ihlali olarak kabul ediyor. (Kaynak: euronews)