Endülüs'te Franco sonrası ilk kez faşist parti söz sahibi!

İspanya'nın Endülüs özerk bölgesinde seçimlerde 12 milletvekili çıkaran aşırı sağcı Vox partisi, hükümete dışardan destek verecek. Endülüs, sosyalistlerin kalesi olarak biliniyordu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Endülüs'te 1975'deki Franco rejiminden bu yana ilk kez faşist bir parti hükümette söz sahibi oldu. İspanya'nın Vox partisi, Endülüs özerk bölgesinde kurulan koalisyon hükümetine dışarıdan destek verecek.

Vox, Aralık ayında yapılan seçimlerde sosyalistlerin güçlü olduğu Endülüs'te ilk kez yerel parlamentoda 12 milletvekili çıkararak temsil hakkı kazanmıştı. 109 üyeli Endülüs Parlamentosu’nda Halk Partisi’nin 26, Vatandaşlar Partisi’nin ise 21 sandalyesi bulunuyor.

BOĞA GÜREŞİ VE FLAMENKOYA DAHA FAZLA FON

Endülüs'te 3 parti arasında varılan anlaşma uyarınca önce Halk Partisi'nden Juanma Moreno, başbakan olacak. Bu görevi daha sonra Vatandaşlar Partisi'nden bir isim üstlenecek. Vatandaşlar Partisi, Vox'un bazı politikalarının yerel yönetim tarafından benimsenmesini kabul edecek.

Hükümet programında dile getirilen 37 hedef arasında işsizliğin azaltılması, yolsuzlukla mücadelenin yanı sıra boğa güreşi ve flamenkoya daha fazla fon ayrılması da yer alıyor.

FEMİNİSTLER: MÜCADELEYE HAZIRIZ

Endülüs’te 100’e yakın feminist örgüt, aşırı sağın, toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadına karşı şiddetle ilgili politikalarına karşı mücadeleyi sürdüreceklerini vurgulayan bir bildiriye imza atmıştı. (BBC Türkçe)