Brezilya'nın aşırı sağcı lideri Bolsonaro Amerikan üssüne yeşil ışık yaktı

Brezilya'da aşırı sağcı yeni devlet başkanı Jair Bolsonaro, Güney Amerika'daki sol yönetimlerle iyi ilişkilere öncelik veren dış politikayı da tersine çeviriyor. Salı günü yemin ederek resmen göreve başlayan Bolsonaro, ülkesinde bir Amerikan askeri üssü kurulabileceğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Latin Amerika’nın en güçlü ülkesi olan Brezilya'nın aşırı sağcı yeni devlet başkanı Jair Bolsonaro ülkesinde bir ABD askeri üssü kurulmasına yeşil ışık yaktı. Bolsonaro'nun bu açıklaması, Brezilya'nın geleneksel dış politikasında keskin bir değişime işaret ediyor.

'VENEZUELA'YA KARŞI ABD ÜSSÜNÜ MÜZAKERE EDERİZ'

Salı günü yemin ederek resmen göreve başlayan Bolsonaro, ilk televizyon röportajında Amerikan yanlısı bir tavır izleyerek 'Rusya'nın komşu Venezuela'daki Nicolas Maduro diktatörlüğüne verdiği desteğin bölgedeki gerilimi artırdığı ve endişe verici olduğu' yorumunu yaptı. SBT TV kanalının sunucusu 'bunun Brezilya'da Amerikan askeri varlığına izin vereceği anlamına gelip gelmeyeceğini' sorunca da, bu ihtimali müzakere etmeye açık olduğunu söyledi. Bolsonaro, "Dünyada neler yaşandığını bağlı olarak, bu soruyu gelecekte ele alıp almayacağımızı kimse bilemez" dedi. Bolsonaro, "Brezilya Güney Amerika'da üstünlük istiyor" diye konuştu.

Aşırı sağcı liderin bu sözleri, son yıllarda dış politikasında Güney Amerika ülkeleri ile iyi ilişkilere öncelik veren ve ABD ile zaman zaman çatışma yaşayan Brezilya'nın dış politikasında keskin bir dönüşüm anlamına geliyor.

Eski bir asker olan ve 1964-1985 arasındaki diktatörlüğe övgü düzerek tepki çeken Bolsonaro, şimdiden ABD ve İsrail ile de yakın ilişkiler kurmuş durumda. Son olarak, Bolsonaro'nun da Brezilya'nın İsrail elçiliğini Kudüs'e taşımak istendiği açıklanmıştı. 63 yaşındaki siyasetçi, ABD Başkanı Donald Trump'a benzetiliyor ve 'Tropiklerin Trump'ı' olarak anılıyor. (Dış Haberler)

Bolsonaro yerlilerin topraklarına göz diktiBolsonaro yerlilerin topraklarına göz dikti

Brezilya'nın kaderi değişti: Aşırı sağcı Bolsonaro başkan seçildiBrezilya'nın kaderi değişti: Aşırı sağcı Bolsonaro başkan seçildi

Brezilya'da bakanlıklarda 'solcu temizliği' başladıBrezilya'da bakanlıklarda 'solcu temizliği' başladı