Bolsonaro yerlilerin topraklarına göz dikti

Brezilya'da aşırı sağcı Devlet Başkanı Jair Bolsanoro, yerlilerin Amazon'daki toprakları hakkında karar verme yetkisini tarım bakanlığına verdi. Bolsonaro'nun göreve gelir gelmez aldığı bu karar, Amazon ormanlarını maden ve tarım şirketlerine açacağı, yerlilerin kültürlerini öldüreceği gerekçesiyle tepki çekti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Brezilya'nın dün yemin ederek resmen göreve başlayan aşırı sağcı Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'nun ilk icraatlarından biri, ülkenin yerli halklarının yüzlerce yıllık toprakları hakkında tartışmalı bir karar vermek oldu. Bolsonaro bir kararname çıkararak, yerlilerin topraklarına dair kararları tarım bakanlığının sorumluluğuna verdi.

Kararnameye göre, Brezilya'nın yerli halkları ile ilgili meseleler ilgilenen kurumu FUNAİ, yeni kurulacak bir aile, kadın ve insan hakları bakanlığına bağlanacak. Yerlilerin topraklarına dair hak iddiaları ile ilgili konular ise ülkenin tarım sektörü ile derin ilişkileri bulunan tarım bakanlığının sorumluluğunda olacak.

Kararın tarım ve madencilik şirketleri için bir 'zafer' olduğu yorumu yapılırken, yerlileri 'Amazon ormanlarının son muhafızları' olarak gören çevreciler ve sol kesim tepkili. Kararı eleştirenler, yerlilerin yaşadığı bölgelerin ticari faaliyete açılmasının vereceği kültürel zarara ve Amazon ormanlarının iklim değişikliği açısından oynadığı kritik role dikkat çekiyor.

Kampanya sürecinde kadınları, eşcinselleri ve azınlıkları aşağılayan, siyasi muhaliflerine de sert baskı yapacağının sinyallerini veren Bolsonaro, 1964-1985 arasındaki askeri diktatörlükten bu yana Brezilya’nın ilk ordu kökenli devlet başkanı olacak. Latin Amerika’nın en büyük, dünyanın da dördüncü büyük ekonomisi olan Brezilya’nın böyle bir başkanla sağa kayışı uluslararası dengelerde büyük bir değişim olarak yorumlanıyor. Bolsonaro dün yemin töreninde yaptığı konuşmada da, ülkesini "sosyalizmden, ahlaka aykırı değerlerden ve siyaseten doğruculuktan kurtaracağını" söylemişti. (Dış Haberler)

Trump'tan Bolsonaro'ya: ABD sizinleTrump'tan Bolsonaro'ya: ABD sizinle