Casuslukla suçlanan Whelan: Düğün için gitmişti

Rusya'da Cuma günü casusluk iddiasıyla gözaltına alınan emekli asker Paul Whelan'ın ailesi açıklama yaptı. Arkadaşının düğününe katılmak için Moskova'da bulunduğunu iddia eden aile Whelan'ın masum olduğunu savundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya'da casusluk yaptığı iddiası ile Cuma günü gözaltına alınan emekli ABD denizcisi Paul Whelan'ın ailesi konuyla ilgili açıklama yaptı. Aile, casusluk iddiasıyla Rusya tarafından gözaltına alınan Whelan'ın eski bir arkadaşının düğünü için Moskova'yı ziyaret ettiğini belirterek casusluk suçlamalarının asılsız olduğunu savundu.

Whelan'ın kardeşi David Whelan yaptığı açıklamada kardeşinin Moskova'daki Metropol Hotel'de düzenlenen arkadaşının düğününe katıldığı esnada bir anda ortadan kaybolduğunu aktardı.

Whelan’ın ailesi Twitter’da yayınladıkları açıklamada, “Whelan hiç şüphe yok masum ve haklarına saygı gösterileceğine güveniyoruz” dedi.

Rusya Federal Güvenlik Servisi, Whelan’ın Cuma günü gözaltına alındığını belirtirken, casusluk faaliyeti iddiasıyla ilgili hiçbir açıklama yapmadı. Casusluk, Rus kanunları uyarınca 10 ila 20 yıl arasında hapisle cezalandırılıyor. ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan bir temsilci, Rusya’nın bir ABD vatandaşının tutukladığını ve Moskova’nın konsolosluk erişimine izin vermesini beklediğini bildirdi: “Rusya’nın Viyana Sözleşmesi kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmesi ve konsolosluk erişimi sağlaması gerekiyor. Biz erişim talebinde bulunduk ve Rus yetkililerin bunu sağlamalarını bekliyoruz ” dedi.

David Whelan, CNN'ye yaptığı açıklamada Irak'ta bir zamanlar görev yapan erkek kardeşinin geçmişte birçok kez hem iş hem de kişisel geziler için Rusya'da bulunduğunu ve bazı düğün organizasyonlarında rehberlik yaptığını belirtti. Kardeşinin, görünüşe göre Cuma günü ortadan kaybolduğunu ve arkadaşlarının ise Moskova'da kayıp başvurusunda bulunduğunu aktardı. David Whealan, erkek kardeşinin tutuklandığı sıradaki çalışma durumu hakkında ve kayıtlarda göründüğü gibi Michigan'da yaşayıp yaşamadığı hakkında ise yorum yapmaktan kaçındı. Paul Whelan'ın, BorgWarner şirketinde güvenlik departmanında çalıştığı belirtiliyor. (Dış Haberler)

Etiketler David Whelan