Atina’nın gözü kulağı Ankara’da!

Türkiye ve ABD'nin tekrar yakınlaşması Atina tarafından dikkatle takip ediliyor. ABD'nin Suriye'den asker çekmesi 'Ankara'nın baskılarına' bağlanıyor.

Google Haberlere Abone ol

ATİNA - Atina’daki diplomatik kurumlar Ankara’nın bölgenin genelinde attığı son adımları büyük bir dikkatle kayıt altına alıyor. Atina Türk-Amerikan ilişkilerindeki yeni yakınlaşmayı kendi perspektifinden değerlendiriyor.

Kathimerini gazetesine yansıyan son bilgilere göre ABD Başkanı Donald Trump ve Türk mevkidaşı Recep Tayyip Erdoğan arasında yapılan görüşmeler sonrasında, Atina ve Lefkoşa, ABD ile Türkiye arasındaki ilişkilerin geleceğini büyük bir dikkatle irdeliyor. Atina, ABD’nin Suriye’den asker çekişini Türkiye’nin baskılarına bağlıyor.

Bu gelişme Yunanistan ve Kıbrıs Rum tarafı açısında tek başına herhangi bir endişe doğurmasa da, Yunanistan ve Kıbrıs bu kararın bölgeyi nasıl etkileyeceğini ve çekilme sonrasında Türkiye'nin pozisyonunun ne olacağını görmek için sabırsızlanıyor. Atina’daki diplomatik kaynaklar Suriye'deki gelişmeleri Ege Denizi'ndeki gerginliklerle ilişkilendirmek için daha çok erken olduğu görüşünü öne çıkarıyor.

ATİNA EGE’DEKİ GELİŞMELERDEN RAHATSIZ

Diğer yandan Atina, Ege’de son dönemde vuku bulan gelişmelerden oldukça rahatsız. 2018’in son günlerinde, hükümetin küçük ortağı Bağımsız Helenler (ANEL) lideri ve Milli Savunma Bakanı Panos Kammenos ile Ankara arasındaki söz düellosunun gölgesinde Ege’de yoğun askeri hareketlilik gözleniyor.

Yunanistan Genelkurmayına göre, bir çift Türk F-16 uçağı, Atina uçuş bölgesine (FIR) uçuş planı vermeden Salı günü, Yunanistan saati ile 15.04’te, Kastellorizo ve Strongili adaları üzerinde uçtu. Daha sonra iki uçak Atina FIR hattından ayrıldı.

Ege’deki yeni gelişmenin Christmas Bayramı’na denk gelmesi Atina’da tepkilere neden olurken, hükümet cephesindeki kaygıları artırdı. Olay Yunanistan medyasında yankı uyandırdı.

Genelkurmayın aynı açıklamasına göre, Kastellorizo’nun semalarındaki olaydan üç dakika sonra, Yunanistan saati ile 15.07’de bir başka çift Türk F-16'sı 28 bin feet yüksekliğinde Ro Adası üzerinde uçtu. Dört Türk uçağına Yunan savaş uçakları tarafından engelleme yapıldığı da belirtiliyor.

Etiketler Yunanistan Ankara atina