Trump'ın 120 günü var: Kaşıkçı'nın katili Prens mi?

ABD Başkanı Donald Trump'ın Kaşıkçı cinayeti konusunda dün yaptığı "Prens Muhammed cinayetten belki haberdardı ama Suudi Arabistan ortağımız" açıklaması tepki çekti. İki senatör, Trump'tan 120 gün içinde şu soruya yanıt vermesini istedi: Prens cinayeti biliyor muydu, bilmiyor muydu?

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Başkanı Donald Trump'ın dün benzeri görülmemiş bir açıklama yaparak 'Cemal Kaşıkçı cinayeti konusunda Suudi veliaht prensi bilgi sahibi olsa bile Riyad'la ortaklığı sürdüreceklerini' ilan etmesine tepki yağıyor. Trump, Suudi Arabistan'la milyarlarca dolarlık silah anlaşmalarına işaret edip Suudi Arabistan'la ortaklığı devam ettireceklerini açıklaması sonrasında sosyal medyada 'bir katili savunmak' ve 'parayı insan haklarından öncelikli görmekle' suçlanıyor.

ABD Başkanı'nın en çok eleştirildiği sözleri ise 'Veliaht prens bu trajik olayı biliyor olabilirdi - belki biliyordu ve belki de bilmiyordu!" oldu. Amerikalı siyasetçiler, bu ifadeleri nedeniyle Trump'tan yeni bir açıklama talep ediyor. Senatı Dış İlişkiler Komitesi'nin partiler üstü liderliği, Trump'tan 'Kaşıkçı cinayetinin emrini Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın verip vermediğine' açıklık getirmesini istedi.

MAGNITSKY YASASI ÇERÇEVESİNDE AÇIKLAMA İSTEDİLER

Komite'nin Cumhuriyetçi Partili Başkanı Senatör Bob Corker ve kıdemli üyelerinden Demokrat Senatör Robert Menendez dün bir mektup kaleme alarak, 'Trump yönetiminin, Prens'in cinayete karıştığına inanıp inanmadığını' sordu. Mektupta, "Son gelişmelerin ışığında, ki buna Suudi yetkililerin Kaşıkçı'nın İstanbul konsolosluğunda öldürüldüğünü kabul etmesi de dahil, veliaht prens Muhammed bin Selman'ın Kaşıkçı cinayetinden sorumlu olup olmadığı konusunda kesin olarak bir kanaate varmanızı talep ediyoruz" denildi.

120 GÜNÜ VAR

ABD'deki Magnitsky Yasası, başkanları, küresel çaptaki isimlerin insan hakların ihlalleri konusunda kesin bir açıklama yapmaya zorluyor. Senatörlerin talebi nedeniyle, Trump'ın 120 gün içinde bu soruya yanıt vermesi gerekiyor. İki senatör, ilk olarak 10 Ekim'de bu yönde bir talepte bulunmuştu.

'BEYAZ SARAY PRENS'İN HALKLA İLİŞKİLER ŞİRKETİ'

Senatör Corker, Trump yönetimini Twitter'dan da eleştirdi. Kongre'nin 'Suudi Arabistan'a silah satışı planlarını engellemek için elindeki her imkânı kullanması' çağrısı yapan Corker, "Bir gün Beyaz Saray'ın Suudi veliaht prensi için bir halkla ilişkiler firmasına dönüşeceği hiç aklıma gelmezdi" dedi.

Corker ve Menendez’in Magnitsy Yasası çerçevesindeki ilk yaptırım talepleri, Washington'ın cinayete karıştığına inanılan 17 Suudi isme seyahat yasağı hetirmesiyle sonuçlanmıştı. (Dış Haberler)