İran, Irak'la ticaretini takas yöntemi veya dinarla sürdürecek

İran, ABD yaptırımlarının ardından bankacılıkta yaşanan sorunlar nedeniyle Irak'la olan ticaretini, dinar veya takas yöntemiyle yürüteceğini duyurdu. İran'ın Bağdat Büyükelçisi İrec Mescidi, iki ülke arasındaki ticaret hacmini 20 milyar dolara çıkarmak istediklerini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İran'ın Bağdat Büyükelçisi İrec Mescidi, İran'ın dolarla yaptığı bankacılık işlemlerinde yaşadığı kısıtlamalar yüzünden Irak'la ticareti faaliyetlerini dolar yerine dinar ile devam edeceğini, ithalat ve ihracatının bir bölümünü de takas yöntemiyle devam ettireceğini açıkladı.

İran medyasına konuşan Mescidi, "İran'dan doğal gaz, elektrik, gıda ve sanayi malzemeleri ithal eden Irak, bu ürünlerin İran'dan alımını durdurursa, bu sadece İran için değil Irak halkı ve devleti de ciddi sorunlara neden olacak” dedi.

ABD yaptırımlarına uymak zorunda olmadıklarını söyleyen Irak Cumhurbaşkanı Berham Salih'in ifadelerine dikkat çeken İranlı Büyükelçi, iki ülkenin 12 milyar dolar seviyesinde olan mevcut ticaret hacmini 20 milyar dolara çıkarmayı amaçladığını söyledi.

Irak Cumhurbaşkanı Salih, dün resmi temaslarda bulunmak üzere İran'a gitmiş, burada İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney ile görüşmelerde bulunmuştu. (TAHRAN/DHA)