Tanzanya'da kaju fıstığı krizinde ordu devreye girdi

Tanzanya'da kaju fıstığının fiyatları nedeniyle, çiftçiler ve tüccarlar arasında çıkan krizi çözmek için ordu görevlendirildi. Böylece ordunun, hükümetin belirlediği fiyat üzerinden çiftçilerden kaju fıstığını satın alması amaçlanıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Tanzanya’nın başlıca döviz gelirlerinden birini oluşturan kaju fıstığı ile ilgili kriz, çiftçilerin ürünlerini tüccarların verdiği fiyatların çok düşük olmasını gerekçe göstererek satmayı reddetmesiyle başladı.

Cumhurbaşkanı John Magufuli, ülkenin tüccarlarına hükümetin onay verdiği fiyatlardan kaju fıstıklarını satın almaları için Pazartesi gününe kadar müddet vermişti. Magufuli, şimdiye kadar kajuların kilogramını 1,3 dolardan almayı teklif eden 13 şirketi geri çevirdi.

Kaju fıstığı bakan devirdiKaju fıstığı bakan devirdi

MUHALİFLER: KAJU SİYASİ AMAÇLAR İÇİN KULLANILIYOR

Magufuli'nin yeni emri, orduya ülkenin güneyindeki üreticilerden kajunun kilosunu 1,43 dolara alma yönünde oldu. Muhalifler, Magufuli'yi, bu kararı vermeden önce parlamentodan onay almaması yüzünden eleştirerek üretimin yapıldığı Mtwara bölgesinde oylarını artırmaya çalışmakla itham ediyor. Ayrıca Cumhurbaşkanı, ülkenin en büyük ihracat kalemi olan kajuyu siyasi amaçları için kullanmakla eleştiriliyor.

Kaju kurumunun da lağvedilmesine neden olan kriz, Tanzanya'da ilk defa yaşanmıyor. Ülkede 2013'te kaju üreticilerinin protestoları sonucu 20 bina yakılmıştı. (Dış Haberler)