Kaju fıstığı bakan devirdi

Tanzanya'da fıstık üreticileri tüccara isyan etti. İki bakan görevden alındı, ordu devreye girebilir.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Tanzany'da kaju fıstığı nedeniyle çiftçiler ile tüccarlar arasında yaşanan kriz siyasette büyük sarsıntı yarattı. Cumhurbaşkanı John Magufuli Tarım ve Ticaret bakanlarını görevden alırken, orduyu görevlendirme tehdidinde bulundu.

Tanzanya'nın başlıca döviz gelirlerinden birini oluşturan kaju fıstığı ile ilgili kriz, çiftçilerin tüccarları fiyat nedeniyle protesto etmesiyle başladı. Tanzanyalı çiftçiler haftalardır, tüccarların kendilerine çok düşük fiyat verdiğini söyleyerek kaju fıstıklarını satmayı reddediyor.

DEVLET ÇİFTÇİDEN YANA

Devlet Başkanı Magufuli ise tüccarlara gözdağı vererek krizin pazartesiye kadar çözülmesini talep etti. Tüccarları üreticiyi kazıklamakla suçlayan Magufuli, alım fiyatının kilogram başı 1.3 dolara çıkarılmasını istedi. Binlerce çiftçinin hak ettiği ücreti almasını ve ülkenin kritik önem taşıyan ihracat gelirini kaybetmemesini istediğini söyleyen Magufuli, taraflar pazartesiye kadar anlaşamazsa fıstıkları devletin satın alacağını ve tüm ürünü toplamaları için onlarca askeri kamyonu tarlalara göndereceğini açıkladı.

Cumhurbaşkanı ayrıca, görevden alınan Tarım Bakanı Charlez Tizeba ile Ticaret ve Yatırım Bakanı Charles Mwijage'nin yerine iki bakan ve dört bakan yardımcısı da atadı. Tanzanya Kaju Kurulu lağvedilirken, yeni kurul başkanının ataması da geri çekildi.

Tanzanya ilk kez kaju krizi yaşamıyor. 2013'te de, kaju üreticisi çiftçilerin ülkenin güneyindeki protestoları sonucunda 20 bina ateşe verilmişti. Kriz, tüccarların yine üreticiye uzlaşılan fiyattan düşük ödeme yapması sonucunda patlak vermişti. Bölgeye polis konuşlandırılmıştı. (Dış Haberler)