Suudilere ilk somut Kaşıkçı yaptırımı Virgin'den geldi!

Virgin şirketlerinin sahibi İngiliz iş insanı Richard Branson: Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın akıbeti aydınlatılana kadar Suudi Arabistan'daki yatırımlarımı ve turizm projelerini askıya alıyorum.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın ülkesinin İstanbul'daki başkonsolosluğunda sırra kadem basmasına karşı ilk somut tepki, Virgin şirketlerinin sahibi İngiliz iş insanı Richard Branson'dan geldi. Branson, Kaşıkçı'nın ortadan kaybolması nedeniyle Suudi Arabistan'daki yatırımlarını durdurduğunu ve buradaki danışmanlık faaliyetlerine son verdiğini açıkladı.

The Guardian gazetesinin haberine göre, Branson Kaşıkçı'nın akıbeti aydınlatılana dek Suudi Arabistan'da Kızıldeniz kıyısında planlanan iki turizm projesinin yöneticiliğinden çekilecek. Virgin Galactic ve Virgin Orbit şirketlerinin, Suudi Kamu Yatırımı Fonu ile uzay projeleri konusunaki 1 milyar dolarlık yatırım projesi için yapılan müzakereler de askıya alınacak. Bu görüşmeler, Kaşıkçı'nın ters düştüğü ve kaybolmasından sorumlu tutulan Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın onayıyla Ekim 2017'de başlamıştı...

Branson The Guardian'a açıklamasında, geçmişte 'mevcut Suudi hükümetinden ve Veliaht Prens'ten çok umutlu olduğunu' söyleyip, "Fakat Kaşıkçı'nın kaybolmasında rejimin dahli olduğuna dair haberler doğru çıkarda, bu durum biz Batı'dakilerin Suudi hükümetiyle iş yapıp yapamamasını kuşkusuz değiştirecektir" dedi.

NE OLMUŞTU?

Veliaht Prens'le ters düştükten sonra gördüğü baskıyı gerekçe göstererek ABD'ye taşınan Kaşıkçı'dan, Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'na evlilik evrakı almak için girdiği 2 Ekim'den bu yana haber alınamıyor. Türkiye Kaşıkçı'nın öldürüldüğü ihtimali üzerinde dururken, Suudi Arabistan bu iddiayı reddediyor.

Beyaz Saray'a gelmesinden bu yana ülkesinin Riyad'la ilişkilerini pekiştiren ABD Başkanı Donald Trump ise Kaşıkçı vakası nedeniyle henüz Suudi Arabistan'a yaptırım uygulamayı, silah satışını kısıtlamayı düşünmediklerini söylemişti. (Dış Haberler)