Kabil duvarlarına kadın grafitileri çiziyor

Afganistan'nın ilk kadın grafiti sanatçısı Shamsia Hassani, Kabil sokaklarında duvarlara kadınlarla ilgili grafitiler çiziyor. Hassani, 'Kadınların gücünü ve sevincini göstermek için onları hayattan daha büyük boyuyorum' diyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Afganistan'ın başkenti Kabil'de yaşayan grafiti sanatçısı Shamsia Hassani, duvarlara kadınlarla ilgili grafitiler çiziyor. Afganistan'ın ilk kadın grafiti sanatçısı olan Hassani, resmettiği kadınları "Evde oturmak istemeyen, yeni bir başlangıç isteyen, enerji dolu kadınlar" olarak nitelendiriyor.

Hassani, 1988’de İran'ın başkenti Tahran’da doğdu. Görsel Sanatlar bölümünde yüksek lisans yapabilmek için Kabil’e taşındı. Hassani, Kabil Üniversitesi'nde yüksek lisans programına kabul edildikten sonra yaptığı çalışmalarda Afgan kadın sorunu ile kentsel alanda yaşanan sorunları birllikte anlatmaya çalıştı.

Shamsia Hassani, çizdiği grafitilerle anlatmak istediklerini şöyle özetliyor: “Kadının gücünü ve kadının sevincini gösterebilmek için imgelerimi değiştirdim. Çalışmalarımda çok fazla hareketlilik var. Kadınların Afgan toplumu için yeni ve daha güçlü şekli ile geri döndüğünü görmek istiyorum. Evde olan bir kadın değil. Bu yeni bir kadın. Enerjiyle dolu olan, tekrar başlamak isteyen bir kadın. Onları hayattan daha büyük boyuyorum.”

Hassani, kadın olduğu için Afganistan'da sokaklara istediği gibi erişemedi, bu yüzden “Grafiti Rüyası” dediği bir teknik geliştirdi. Bu teknikle Kabil sokaklarında duvarların büyük kalıplarını yaptırarak, onları bir tuval gibi kullanıyor ve stüdyosunda boyuyor.

Shamsia Hassani, ilk çizimlerinde kadınları mavi burkalarla çiziyor, daha sonraki çizimlerinde ise burkayı kaldırarak kadınları gözleri ve ağzı kapalı olarak çiziyor. Kapalı gözler ve ağız, kadınların toplumda kendilerini özgürce ifade edemediklerini temsil ediyor.

Hassani, çizimlerdeki amacının kadınların toplumda bir yerinin olduğunu hatırlatmak ve erkeklerle aynı haklara sahip olması gerektiğini göstermek olduğunu söylüyor. (Kaynak: Gaia Dergi)