Birleşik Almanya'nın 28'inci yılı

Almanya'nın birleşmesinin 28'inci yılında Berlin'de üç günlük festival düzenlendi. Başbakan Angela Merkel yaptığı açıklamada "Birleşme bitmedi. 28 yıl sonra bile bizi hâlâ zorluyor. Bu süreç Almanya genelindeki insanların tamamının birbirini dinlemesini, birbirlerine adım atmalarını gerektiriyor" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Doğu ve Batı Almanya'nın birleşmesinin 28'inci yıldönümü, Berlin'de düzenlenen törenlerle kutlandı. Merkezi törenlere Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier Başbakan Angela Merkel, Federal Meclis Başkanı Wolfgang Schäuble'in de aralarında bulunduğu çok sayıda siyasetçi katıldı. Törenler Berlin Katedrali'ndeki dini törenle başladı, ardından opera binasında bir tören yapıldı.

Başbakan Angela Merkel, iki Almanya’nın birleşmesinin yıldönümüyle ilgili yaptığı açıklamada, birleşmeyi 'uzun bir yol' diye tanımladı. Merkel, "Birleşme bitmedi. 28 yıl sonra bile bizi hâlâ zorluyor. Bu süreç Almanya genelindeki insanların tamamının birbirini dinlemesini, birbirlerine adım atmalarını gerektiriyor" dedi. Merkel Almanya'nın birleşmesinin ancak bu sayede gerçekleşeceğini kaydetti. Kendisinin de Almanya'nın birleşmesini hep yoğun bir duygusallıkla hatırladığını söyleyen Merkel, "Ancak birleşme öncesinde olanları, eski Demokratik Almanya Cumhuriyeti'ndeki (DDR) cesur insanlardan çıkan bu barışcıl devrimi de hatırlıyorum. Bunu asla unutmamalıyız" dedi.

ÜÇ GÜNLÜK FESTİVAL

Başkentte Federal Meclis, Brandenburg Kapısı ve 17 Haziran Caddesi arasında üç günlük bir festival düzenledi. Pazartesi günü başlayan festival nedeniyle birleşmenin tarihinin de anlatıldığı çok sayıda stand kuruldu. Festivali bir milyona yakın kişinin ziyaret ettiği düşünülüyor. Kutlamalar  Nena, Samy Deluxe ve Namika gibi ünlü isimlerin verdiği kapanış konseri ile sona erdi.

Bu yıl Eyalet Temsilciler Meclisi'ne başkanlık etmesi sebebiyle kutlamalar Berlin'de yapıldı. 2019 yılında ise törenlere Schleswig Holstein eyaleti ev sahipliği yapacak. barışcıl gösterilerin de düzenlendiği kutlamalarda 4 bine yakın polis görev yaptı

'ALMANYA BİR GÖÇ ÜLKESİ'

İki Almanya'nın birleşmesinin yıldönümü vesilesiyle açıklama yapan, birçok göçmen kuruluşunu çatısı altında toplayan Yeni Alman Organizasyonları, Almanya'da 20 milyona yakın göçmen kökenlinin olduğunu hatırlatarak, "Almanya bir göç ülkesi" dedi. Organizasyon "Alman çeşitlilik günü"nün de aynı gün düzenlemesi çağrısında bulunarak, böylesine bir anma gününde göçmen toplumu olmanın pozitif yönlerinin sembolik olarak takdir edilebileceği belirtildi. (Kaynak: Deutsche Welle Türkçe)