Aiyi ‘Ayşe’yi çağrıştırıyor’ diye Diannong oldu!

Çin'de en fazla Müslüman'ın yaşadığı bölge olan Ningşia'da "Aiyi" nehrinin adını değiştirdi. Eyalet yetkileri ismi fazla Arap bulduğunu söylüyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Çin'de en fazla Müslüman'ın yaşadığı bölge olan Ningşia'da "Aiyi" nehrinin adı, "İslami çağrışımları" nedeniyle Diannong olarak değiştirildi. Ningşia eyaleti yetkilileri Aiyi adını "fazla Arap" buldukları için değiştirdiklerini açıkladı.

Independent gazetesi kararın bölgedeki İslami nüfuzu kırmak için alındığını yazdı. Çin'de 21 milyon, Ningşia'da ise yaklaşık 2 milyon Müslüman yaşıyor. Aiyi'nin Hz. Muhammed'in eşi Hz. Ayşe'yi çağrıştırdığı söyleniyor Diannong ismi ise Han hanedanı döneminde başkent olan bugünkü  Yinçuan şehrinden geliyor.

Al Jazeera'nın haberine göre ise özerk Ningşia Hui hükümeti, kararın kamusal alanların adlarıyla ilgili mevzuat çerçevesinde, yerel su kaynakları biriminin talebi üzerine alındığını duyurdu.

DİNİ GRUPLARA BASKILAR ARTIYOR

İki ay önce, bölgedeki Hui cemaati, inşaat izni olmadan yapıldığı öne sürülen camilerinin yıkılması kararını protesto için eylem yapmıştı. 23 milyonluk Müslüman nüfusu olan Çin'de Hui Müslümanları'nın nüfusu 10 milyonu buluyor. Ningşia eyaletinde ise 2 milyon Müslüman yaşıyor. Bölgedeki dini gruplar, yönetimin 'halkı dinden uzaklaştırmak ve Komünist Parti'ye sadakat aşılamak için' son dönemde baskıyı artırdığını söylüyor. Son dönemde devletin Uygur Müslümanlarına uyguladığı zulüm de giderek daha fazla tartışmalara sebep oluyor. Buradaki camilerin kubbeleri yıkılırken hilâl işaretleri kaldırıldı. Bölgedeki kiliseler kapatıldı ve Budist tapınaklarına çocukların gitmesi yasaklandı. (Dış Haberler)