AB, İran'la ticareti sürdürmek için yeni bir yapı kuruyor

AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, ABD yaptırımlarına karşın İran'la ticareti sürdürmek istediklerini söyledi. Yeni bir kurumsal yapı kurma çalışmalarının sürdüğünü belirten Mogherini, "Ekonomik aktörlerin ticaret yapabilme özgürlüğünü korumakta kararlıyız" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avrupa Birliği (AB), ABD'nin İran'a yönelik yaptırımları karşılık ticaretin sürmesi için yeni bir kurumsal yapı oluşturma çalışmaları yürütüyor.

BBC Türkçe'nin haberine göre, AB'nin kuracağı yeni yapı, enerji şirketlerinin Amerikan Doları'na ve ABD'nin öncülük ettiği küresel finansal sisteme bağlı kalmadan İran ile petrol ticareti yapabilmesinin önünü açıyor.

MOGHERİNİ: TİCARET ÖZGÜRLÜĞÜNÜ KORUMAK ZORUNDAYIZ

Yaptırımların etrafından dolaşması amaçlanan yapıyı AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini açıkladı.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu için ABD'nin New York kentinde bulunan Mogherini, İran anlaşmasının diğer imzacı ülkeleri İngiltere, Çin, Fransa, Almanya ve Rusya ile gerçekleştirdiği temasların ardından, "Ekonomik aktörlerin İran ile yasal çerçevede ticaret yapabilme özgürlüğünü korumak konusunda kararlıyız" dedi.

Mogherini, teknik ekiplerin oluşturulacak yeni yapının detayları üzerinde çalışacağını da ifade etti. Sistemin nasıl işleyeceği konusunda henüz detay verilmedi.

ABD Başkanı Donald Trump, 2015 yılında imzalanan İran nükleer anlaşmasından çekildiğini duyurmuş ve 4 Kasım'dan itibaren İran'a yönelik yaptırımların enerji ticaretini kapsayan ayağının yeniden yürürlüğe gireceğini açıklamıştı.

ABD, YENİ YAPIYI YAPTIRIM KAPSAMINA ALABİLİR

Eski ABD Başkanı Barack Obama döneminde imzalanan İran anlaşması, İran'ın uranyum zenginleştirme programını önemli ölçüde sınırlaması ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun denetçilerini ülkeye kabul etmesini kapsıyordu.

AB'nin oluşturacağı böylesi bir kurumsal yapının ne derece etkili olabileceği konusunda şüpheler var. ABD'nin kurulacak yeni yapıyı da yaptırım kapsamına sokabileceği ifade ediliyor.