KYB'nin Irak cumhurbaşkanı adayı Berhem Salih

Irak'ta Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin cumhurbaşkanı adayı, partinin eski üst düzey üyelerinden Berhem Salih oldu. Kürdistan'ın diğer büyük partisi Kürdistan Demokrat Partisi'nin ne tepki vereceği, bir başka aday çıkarıp çıkarmayacağı merak konusu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Irak'ta mayıs ayında düzenlenen seçimlerden sonra bir yandan hükümet kurma çalışmaları devam ediyor, bir yandan da yeni cumhurbaşkanının kim olacağına dair bir süreç işliyor. Anayasaya göre cumhurbaşkanını Kürtler aday gösterirken, Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) bu görev için Berhem Salih’i aday gösterdi.

Uzun yıllar KYB'nin üst düzey isimleri arasında bulunan Berhem Salih geçmişte Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin başbakanlığı ve Bağdat'taki federal hükümetin başbakan yardımcılığı gibi görevler üstlenmiş bir isim. Salih Eylül 2017’de partisi KYB’den ayrılarak Demokrasi ve Adalet için Koalisyon adlı yeni bir parti kurmuştu.

MEKTUPLA GERİ DÖNDÜ

KYB'de bugün düzenlenen politbüro toplantısında Salih’in partiye dönmesi kabul edildi. Cumhurbaşkanlığı için yapılan kapalı oylamada da, Salih 26 üyenin oyu ile KYB'nin tek cumhurbaşkanı adayı olarak seçildi. Diğer adaylar olan Latif Raşif bir, Muhammed Sabir ise 15 oyda kaldı. Rudaw, toplantının başında Salih'in partiye dönmek için bir mektup gönderdiğini, bu mektubun okunması sonrası toplantı sırasında adaylığının kesinleştiğini yazdı.

KDP'NİN TAVRI MERAK KONUSU

Öte yandan, Kürdistan bölgesinin diğer büyük partisi konumunda bulunan Kürdistan Demokrat Partisi'nin (KDP) bu adaylığa ne tepki vereceği merak ediliyor.

Irak'ta Saddam Hüseyin'in Amerikan işgaliyle devrilmesi sonrası yazılan yeni anayasada mezhep ve etnik kimlik dengesi gözetilerek, meclis başkanlığı Sünnilere, başbakanlık Şiilere, cumhurbaşkanlığı da Kürtlere veriliyor. Bu süreçte seçilen cumhurbaşkanlarının hepsi ise KYB adayları olmuştu. KYB'li Celal Talabani iki dönem, Fuad Masum da bir dönem Irak cumhurbaşkanlığı görevini üstlendi. Geçen ay ise KDP'den bu kez cumhurbaşkanının KYB değil, kendi partilerinden seçilmesi yönünde sesler yükselmişti. (Dış Haberler)

KDP Irak cumhurbaşkanlığına talip olduKDP Irak cumhurbaşkanlığına talip oldu