Alman meclisinde 'faşizm yöntemleri' tartışması

Alman meclisinde konuşan SPD'nin eski lideri Schulz, muhalefetteki AfD'nin grup başkanı Gauland'ı konuşmalarında "faşizmin yöntemlerini” kullanmakla suçladı. Schulz, Nasyonal Sosyalizm dönemini Alman tarihindeki "bir kuş pisliği” olarak nitelendiren Gauland'a "Kuş pisliği bir araya gelince pislik yığını olur, siz de Alman tarihindeki bu yığına aitsiniz” dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Alman meclisinde koalisyon partileri ve muhalefet arasında "faşizm" tartışması yaşandı. Göçmen karşıtı parti AfD'nin Grup Başkanı Alexander Gauland, hükümetin göçmen politikasını eleştirdi. Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) eski lideri Martin Schulz ise Gauland'ı, konuşmalarında "faşizmin yöntemlerini” kullanmakla suçladı. Gauland, "Söylediklerimin faşizmle hiçbir ilgisi yok" derken Almanya Başbakanı Merkel, "Yahudi ve Müslümanlar da toplumumuza aittir" diye konuştu.

Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre, tatilin ardından yeniden çalışmalarına başlayan Almanya meclisindeki bütçe görüşmelerinde, koalisyon partileri ve muhalefet partileri arasında tartışma yaşandı.

Ana muhalefet partisi AfD'nin grup başkanı olarak ilk sözü alan Gauland, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in mülteci siyasetini eleştirerek ülkedeki toplumsal kutuplaşmadan Merkel'i sorumlu tuttu. Gauland, konuşmasında Almanya'daki sorunların kaynağı olarak göçü gösterdi.

Sığınmacı ve göçmen kökenlilerin Almanya'da işlediği suçları sayan Gauland, Chemnitz'deki olaylarda da "insan avı” yaşanmadığını söyledi.

'BU TARZ RETORİK SİLAHLARA KARŞI KOYMANIN ZAMANI GELDİ'

Gauland'ın konuşmasının ardından söz alan SPD'li Schulz, Nazi dönemini hatırlatarak, "Her şeyin suçlusu göçmenler. Benzer bir söylem bu kurumda daha önce görülmüştü. Sonunda kontrol kaybına yol açan ve sonucunun sokaklardaki şiddet olduğu bu tarz retorik silahlara, bu insanlara bu ülkenin demokratlarının karşı koymasının zamanı geldi” dedi.

'GAULAND PİSLİK YIĞININA AİT'

Sol Parti'nin yanı sıra Yeşiller ve SPD sıralarından alkış alan Schulz, AfD Grup Başkanı Gauland'ın Nasyonal Sosyalizm dönemini Alman tarihindeki "bir kuş pisliği” olarak nitelendirdiği sözlerini de eleştirdi. Schulz, "Sayın Gauland, kuş pisliği bir araya gelince pislik yığını olur, siz de Alman tarihindeki bu yığına aitsiniz” dedi.

Schulz'un bu sözleri üzerine "Bu benim tartışma düzeyim değil” diyen Alexander Gauland, "Söylediklerimin faşizmle hiçbir ilgisi yok” şeklinde konuştu.

MERKEL: MÜSLÜMANLAR VE YAHUDİLER TOPLUMUMUZA AİT

Daha sonra söz alan Almanya Başbakanı Angela Merkel oturumda yaptığı konuşmada iç ve dış siyasete ilişkin mesajlar verdi. Chemnitz'de yaşanan yabancı düşmanlığı ve şiddet içeren olaylara işaret eden Merkel, nefret ve dışlama konusunda uyarıda bulundu.

Merkel, "Hristiyanlar ve ateistler gibi Yahudi ve Müslümanlar da bizim toplumumuza, okullarımıza, siyasi partilerimize, toplumsal yaşamımıza aittir” dedi.

Almanya'da zanlıların sığınmacılar olduğu suç eylemlerine insanların tepki göstermesini anlayışla karşıladığını söyleyen Merkel, ancak bunun "nefretin, bazı durumlarda şiddete başvurulmasının, Nazilere ait sloganların, farklı görünen insanlar ile bir Yahudi restoranının sahibine yönelik düşmanlığın ve polislere saldırının özrü ve gerekçesi olamayacağını” belirtti.

'SURİYE OPERASYONUNA KATILABİLİRİZ'

Suriye'deki gelişmelere de değinen Merkel, Suriye hükümetinin İdlib'de kimyasal silah kullanması durumunda Alman ordusunun olası bir operasyona katılabileceğine işaret etti.

Alman hükümetinin siyasi çözümden yana olduğunu dile getiren Merkel, kimyasal silah kullanılması durumunda bunun görmezden gelinemeyeceğini kaydetti. Merkel, "Dünyada ne olursa olsun, baştan 'hayır' demek Alman tutumu olamaz” şeklinde konuştu.

KOALİSYON ORTAĞI 'MİSİLLEME OPERASYONU'NA KARŞI

Meclisteki oturumda konuşan koalisyon ortağı SPD'nin lideri ve Grup Başkanı Andrea Nahles, Alman ordusunun olası bir misilleme operasyonuna katılmaması gerektiğini tekrarladı.

"Uluslararası hukukun askeri misillemeye” izin vermediğini söyleyen Nahles, kimyasal silah kullanılması halinde ancak Birleşmiş Milletlerin askeri müdahale yetkisi verebileceğini belirtti.