İngiltere casus vakasında şüphelileri açıkladı

İngiltere zehirlenen Rus casus Skripal ve kızıyla ilgili şüphelileri açıkladı. Rusya, kanıt talep ediyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiliz savcıları, Skripal vakasında iki Rusya vatandaşı hakkında suçlama yöneltmeye yetecek kadar kanıt toplayabildiklerini açıkladı. Söz konusu Rusya vatandaşlarının ismi Aleksandr Petrov ve Ruslan Boşirov olarak açıklandı.

İngiliz Kraliyet Savcılığı Teşkilatı yetkilisi Sue Hemming,  Petrov ve Boşirov''a, eski Rus ajan Sergey Skripal ve kızı Yuliya'yı öldürmek için komplo kurma suçlaması yöneltmeye yetecek kadar kanıtları olduğunu söyledi. ​Öte yandan Hemming, Rusya anayasasının Rus vatandaşlarının suçlandıkları ülkeye iadesine izin verdiği için Rusya'dan bu kişilerin iadesini istemeyeceklerini de sözlerine ekledi. Savcı Hemming bunun yerine şüpheliler hakkında Avrupa genelinde bir yakalama kararı çıkarılacağını belirtti.

Savcılığın açıklamasından sonra parlamento karşısına çıkan başbakan Theresa May, yaptığı konuşmada "Mart ayında bu vakadan Rus devletinin sorumlu olduğunu söylerken haklıydık'' diyen May, ''Eldeki kanıt dosyasından yola çıkarak, hükümet, kimliği açıklanan iki zanlının, GRU olarak da bilinen Rus askeri istihbarat subayları olduğu sonucuna vardı'' ifadelerini kullandı.

'GRU ÇOK DİSİPLİNLİ BİR TEŞKİLAT'

'Konuşmasında GRU'nun çok iyi kurulmuş bir emir komuta zincirine sahip son derece disiplinli bir teşkilat olduğunu vurgulayan Theresa May, Skripal vakasının plansız programsız, gelişigüzel bir operasyon olmadığını vurguladı. Rus kaynaklarından verilen bilgiye göre İngiltere Londra'daki Rusya maslahatgüzarını Dışişleri Bakanlığı'na çağırdığını söylüyor.

'OLAYLA İLGİLİ KANIT BAKLİYORUZ'

Bir tür sinir gazıyla zehirlendikleri söylenen Skripaller hastanede tedavi olduktan sonra taburcu edilmişti. Londra zehirlenme olayı hakkında Rusya'yı sorumlu tutarken, Moskova olaya dahli olduğu iddialarını reddediyor. Olayın ardından Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "İngiltere'nin açıkladığı isimler bizim için hiçbir anlam ifade etmiyor" denildi. Bakanlık sözcüsü bir kez daha İngiltere'ye Skripal soruşturmasında işbirliği yapma çağrısında bulundu. Öte yandan Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'ne gönderilen Rus heyet de Rusya'nın olayla hiçbir ilgisi olmadığını savundu.

İngiliz savcıların Skripal olayı konusunda iki Rusya vatandaşı hakkında suçlama yöneltmesinin ardından, Rusya Başsavcılığı Sözcüsü Aleksandr Kurennoy, İngiliz güvenlik güçleriyle konuyla ilgili işbirliğine hazır olduklarını, suçlamalarla ilgili kanıt beklediklerini söyledi.  Kurennoy "İngiliz güvenlik güçlerine konuyla ilgili işbirliği yapma konusunda ısrar ediyor, ellerinde olduğunu iddia ettikleri tüm kanıtları — buna Rusya vatandaşlarının Skripal'leri öldürme girişiminde bulunduğu olasılığına ilişkin kanıtlar da dahil- görmeyi bekliyoruz" dedi. Kurennoy, İngiltere tarafından olayla ilgili soruşturmanın gidişatı konusunda 2 kez bilgi talebinde bulunduklarını, ancak bir cevap alamadıklarını ekledi. Kremlin yaveri Sergei Uşakov ise İngiltere'nin neden bu olayla ilgili Rusya'yı hedef gösterdiğini anlamakta güçlük çektiklerini ifade etti.

NE OLMUŞTU?

Eski Rus ajan Sergey Skripal ile kızı Yulia, 4 Mart'ta İngiltere'nin Salisbury kentinde bir alışveriş merkezinde bilincini yitirmiş şekilde bulunmuştu. Yapılan araştırmalar sonucu baba-kızın Rusya tarafından imal edildiği ileri sürülen, askeri nitelikte ve sinir sistemi üzerinde etkili noviçok gazıyla zehirlendiği ortaya çıkmıştı. Rus ordusunda albay olarak görev yapan Sergey Skripal'in İngiliz dış istihbarat servisi MI6 için çalıştığı ortaya çıktıktan sonra Skripal ülkesnde hapis cezasına çarptırılmış, daha sonra Amerika ile Rusya arasında yapılan bir casus takası sonucu hapisten kurtularak İngiltere'ye yerleşmişti. (Dış Haberler)