Almanya'da gündem: Nazi çanı!

Almanya'da Herxheim am Berg Kilisesindeki 'Nazi çanı' olayı, Chemnitz’deki aşırı sağcıların, çana sahip çıkması ile bir kez daha gündeme geldi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Aşırı sağcılığın yükselişe geçtiği Almanya’da, Nazi döneminden kalma bir kilise çanı tartışma yarattı. Almanya’nın Chemnitz kentinde geçtiğimiz hafta başlayan göçmen karşıtı gösteriler devam ederken, ülkenin güneyindeki Herxheim am Berg Kasabası’nda geçen yıl başlayan ‘Nazi çanı’ tartışması da bir kez daha ülke gündemine oturdu.

Olay kilisenin orgcusu olan Sigrid Peters adlı emekli müzik öğretmeninin, 1934 yılında dönemin belediye başkanı tarafından takılan çanın üzerindeki gamalı haç kabartmasını fark etmesiyle patlak vermişti.

Kilisede org çalmayı reddeden Peters, çanın sökülmesinden yana olan kasabalılardan iken, Belediye Başkanı Georg Welker’in başını çektiği bir grup, çanı ‘kasaba tarihinin bir parçası’ olarak kabul ettiklerini belirterek söküm planına karşı çıktı. Olayın duyulmasının ardından kilise çanlarını kontrol eden komşu kasabalar, gamalı haç bulunan çanları sökme kararı almıştı.

Yerel basın, Chemnitz’deki olayların büyümesiyle bir kez daha gündeme gelen aşırı sağcıların ‘Nazi çanına’ sahip çıktığını belirtirken, tartışmanın daha uzun süre devam edeceği öngörüsünde bulundu.

GÖSTERİLER DURMUYOR

İki Ortadoğu kökenli göçmenin bir Almanı bıçaklayarak öldürmesinin ardından büyük protestolara sahne olan Chemnitz kentinde tansiyonlar yüksek. Hafta sonunda binlerce kişinin katıldığı gösterilere sahne olan kentte dün de, aşırı sağcıları protesto eden yerel müzik grupları konser verdi. Polis, geçtiğimiz hafta sonunda kentte düzenlenen gösterilerde 18 kişinin yaralandığını ve 37 suç duyurusu yapıldığını açıkladı. (Kaynak: Vatan)